Начало Здраве 23 служители на  фирма „Градус“ с положителни проби за COVID-19

23 служители на  фирма „Градус“ с положителни проби за COVID-19

СПОДЕЛИ

Най-големият производител на птиче месо в България  – фирма „Градус“, е тествала всички работещи в производствената си линия в Стара Загора и продължава да изследва служителите си в страната, съобщи БНР. От изследваните 427 души с положителни проби са 23 служители. Двама от тях са настанени в болница, а 21 са карантинирани.

Работниците, при които е установено наличие на вируса, са изолирани, а производственият процес продължава при изключително високи мерки за дезинфекция и контрол, спрямо предписанията на Световната здравна организация, Организацията на ООН по прехрана и земеделия (FAO) и Световната агенция за хранителни стандарти (FSA).
Процентът на установените с вируса е 5,38%, който не е по-различен от обявения от Националния оперативен щаб по време на извънредното положение у нас, допълват от компанията.

Във всички производствени линии на „Градус“ съществува най-високо ниво на система за хранителна сигурност. Всички служители винаги са оборудвани с маски и защитни облекла, строго се следи за спазване на личната хигиена на работещите – често миене на ръце и дезинфекция. А от първите индикации за наличие на вируса в страната въведохме  спазване на дистанция и регулярно мерене на температурата на служителите. Всички работни помещения и складове се дезинфекцират на всеки 2 часа, осигурени са професионални озонатори“, добавят от „Градус“ пред Националното радио.Във фирмата от 14 години е интегрирана система за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти, съответстваща на изискванията на ДПП (Добри производствени и хигиенни практики), НАССР, ISO22000:2005, IFS 6.1:2017 и ISO 9001:2015, което до голяма степен ни прави подготвени за ситуацията“, са коментирали от дружеството

Сигурността на служителите и производствения процес е абсолютен приоритет на най-големия производител на птиче месо в България, отбелязват още от дружеството. По собствена инициатива фирмата продължава да провежда тестове във всички свои предприятия. Всички 1730 души, работещи в „Градус“, се изследват както с бързи, така и с PCR тестове, като компанията  изцяло поема разходите за изследванията.