Начало Любопитно 23 юли – Световен ден на китовете и делфините

23 юли – Световен ден на китовете и делфините

СПОДЕЛИ

Делфините и китовете винаги са привличали вниманието на човек. На 23 юли 1982 година Международната комисия по китолова приема да забрани напълно улова на най-големите бозайници на Земята за 1985 и 1986 година. От тогава този ден се отбелязва като Световен ден на китовете и делфините.

Делфините са морски бозайници, принадлежащи към разред китообразни. Обитават морета, океани, заливи и реки по целия свят. Възрастните речни делфини достигат до 1,2 метра дължина, а морските им събратя – до 9,5 метра. Мозъкът при делфините, съотнесен към масата им е почти толкова голям, колкото и при човек.

Заради гладката си кожа триенето им във водата е минимално. Това позволява да се движат с много висока скорост. Средната скорост на делфините е 5-11 км/ч, а най-бързите от тях могат да развият до 37 км/ч.

Когато спят, едната половина на мозъка им се изключва, както и противоположното на нея око. Другата част от мозъка функционира нормално, за да им напомни навреме да излязат на повърхността за да поемат въздух, а с будното око наблюдават за дебнещи опасности.

Слухът на делфините е уникален. Бозайниците имат своя система от звукови сигнали – ехолокационни сигнали, които им помагат да откриват пасажи с риба, да идентифицират препятствия по пътя и изобщо да се ориентират в заобикалящия ги подводен свят. Имат и “свирещи” сигнали, които им служат за комуникация с останалите от вида. Вътре в стадото всеки делфин си има свое име, по което се различават един друг. За човешкото ухо високочестотните звукови сигнали на делфините остават скрити. Техният слух е по-изострен от нашия между 400 и 1000 пъти.

Дишат въздух. Дихателното отверстие на гърба им е продължение на носа. Средно издържат по 7,5 минути под вода с едно вдишване. Рекордно установеното време – 15 минути.

Китовете пък са най-големите бозайници на Земята. Принадлежат към същия род – китообразни. Синият кит на дължина може да надхвърли 30 метра и това го прави най-голямото животно в света. Тежи около 125 тона.

Също като делфините дишат въздух. Средно на всеки 5-10 минути изплуват на повърхността, за да си поемат въздух. За да могат да напълнят до край дробовете си с пресен въздух, изхвърлят през дихателните си отвърстия фонтан. Някои китове могат спокойно да прекарат под вода до 45 минути без да се налага да излизат за ново вдишване.

Всички китообразни, в това число китовете, делфините и морските свине са потомци на бозайници от разред чифоткопитни, които някога напуснали сушата и заживели в морето. Плавниците на китовете по строеж са близки до структурата на ръка с пет пръста, а при някои китове има кости, намиращи се на местата на някогашните “задни лапи”.

Китовете са единствените бозайници на планетата освен човека, които пеят. Най-кратката песен на кит трае около 6 минути, а някои от дългите им партии продължават и над половин час.