Начало Бизнес 24 деца на асарелци видяха къде работят мама и тате

24 деца на асарелци видяха къде работят мама и тате

СПОДЕЛИ

Други 12 малчугани се забавляваха в „Музейко“

С каски на главите, като истински миньори, 24 деца на работници от „Асарел-Медет“ видяха с очите си днес къде работят мама и тате. Посещението е част от традиционната инициатива „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор, която има за цел децата да се запознаят отблизо с професиите на своите близки.


Въпреки гъстата мъгла и студеното време малчуганите се впуснаха в едно вълнуващо пътешествие из предприятието. „Радвам се, че днес ще сте при нас и ще видите отблизо къде се трудят вашите родители. Надявам се тук да откриете своите професии и след години да бъдете част от екипа на „Асарел-Медет“, заяви в приветствието си прокуристът Галя Костова.


Първата стъпка от приключението бе виртуалната разходка „по пътя на медта“, от която децата разбраха, че червеникавият метал е навсякъде около нас – в телефоните, компютрите, електронните игри, автомобилите и кабелите. Минути по-късно новите знания бяха затвърдени в експозицията на предприятието, където децата не пропуснаха да си направят вълнуваща селфи сесия.


Като Гъливер в страната на великаните изглеждаха малките гости сред машините ветерани във фирмена експозиция, събрала сонди, багери, камиони и друга техника, която е служила вярно в дружеството през последните пет десетилетия.
Следващата среща бе с диспечера Иван Раленеков, който им показа как с няколко клика на мишката може да се следи и ръководи работата на десетки машини и стотици хора в рудника. Четири от момичетата пък използваха шанса да пожелаят „Приятна работа“ на асарелци чрез фирмените радоичестоти. Следващата спирка бе Инсталацията за екстракция и електролиза, в която любопитковците видяха с очите си как от рудничната вода може да се получи истински метал.


„Черешката на тортата“ бе посещението в Аварийно-спасителната служба“, където децата имаха възможност да се докоснат до истински пожарен автомобил. Те няма да забравят и как с ръцете си държаха пожарен шланг, който изпраща водна струя към въображаемите пламъци. На прощаване посетителите обещаха да нарисуват видяното и да обогатят фирмената колекция от детски рисунки.


Паралелно с разходката из „Асарел-Медет“ други 12 наследници на работещи в дружеството получиха като подарък екскурзия до детския научен център „Музейко“. В столицата те имаха възможност да научат много тайни за миналото и настоящето на нашата планета, като акцентът бе върху минералите и мистериите на геологията. В забавните работилници малките посетите успяха да сглобят с ръцете си къщички, елхи и дори сложни решетки на химически елементи.


Повечето от децата се обещаха, че следващата година също ще бъдат част от следващото асарелско пътешествие по стъпките на мама и тате