Начало Здраве 27 май – Световен ден на Спешната медицинска помощ!

27 май – Световен ден на Спешната медицинска помощ!

СПОДЕЛИ

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. За първи път е обявен през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM.

Кампанията за Деня на спешната медицина за 2024 г. е посветена на въздействието на климатичните промени върху спешната медицина.
Изменението на климата е най-голямата заплаха за здравето на човечеството в момента, според Световната здравна организация (СЗО). „Промените в климата оказват влияние върху здравето на хората по безброй начини, включително: Водят до смърт и заболяване от все по-чести екстремни метеорологични явления, като горещи вълни, бури и наводнения, прекъсване на хранителните системи, увеличаване на зоонозите.

На 27 май 1994 г. в гр. Льовен, Белгия, се създава „Клубът Льовен“ – група интензивни медици, които въвеждат специалността „Спешна медицина” в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година.

От 2015 г. е въведена и специализация „Спешна медицинска помощ“ за медицинските специалисти. На този ден Европейската асоциация по спешната медицина се обръща с апел 27 май да се превърне в ден за размисъл и действия към спешната помощ и важността ѝ за системата.

Ръководството на болницата пожелава на целия екип на Спешно отделение с началник д-р Румяна Вълкова много здраве и да продължават да бъдат все така отлични и всеотдайни професионалисти.