Начало Общество 27 януари – Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

27 януари – Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

СПОДЕЛИ

За поредна година светът отбелязва 27 януари като Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

На 1 ноември 2005 година с резолюция 60/7  Генералната асамблея на Организацията на обединените нации постановява 27 януари да бъде възпоменание срещу геноцида и целенасоченото унищожение на близо 6 милиона евреи.

Но днешният ден е не само спомен и почит към паметта на невинните жертви. Той е и предупреждение, знак за внимание, че грешките в миналото, са отново възможни и днес. Защото етническата и религиозна нетърпимост, езикът на омразата, проявата на ксенофобия и расова дискриминация висят като Дамоклев меч над човечеството. Днес повече от всякога сме длъжни да бъдем непримирими към всякакви прояви и форми на геноцид.

Светът е изправен пред предизвикателствата на нови трагични обстоятелства и събития, в които милиони хора са принудени да напуснат своите домове поради гонения и войни. Затова трябва да бъдем обединени и още по-категорично да се опълчим срещу несправедливостите, в защита на свещения човешки живот, свободата и демокрацията.

Българската реакция срещу Холокоста и антисемитизма доказват мъдростта на народа ни. Уроците на онова поколение българи, спасили 48 000 евреи от лагерите на смъртта не трябва да се забравят. Защото са пример за човечност, толерантност, търпимост. Защото са път към нашето утре.

Мая Манолова, омбудсман на Република България