Начало Здраве 28 юли – Световен ден за борба с хепатит С

28 юли – Световен ден за борба с хепатит С

СПОДЕЛИ

Инициативата „841 гласа за хепатит С“ се организира от сдруженията за борба с хепатита „Хепасист” и „ХепАктив“, като цели да алармира обществото за тревожните данни на СЗО, че 841 българи умират всяка година от коварното заболяване, а в световен мащаб техният брой е 4000 души. Кампанията се организира в унисон с глобалните активности за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли и поставя акцент върху ранната диагностика и навременното лечение, които могат да променят тази статистика.

Вирусите на хепатит A, B, C, D и Е могат да предизвикат остра и хронична инфекция и възпаление на черния дроб, което може да доведе до цироза и рак на черния дроб. Тези вируси представляват основен глобален здравен риск за около 240 милиона души, които са хронично инфектирани с вируса на хепатит B и около 150 милиона души с хепатит C. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират. Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени.

Насърчаване на превенцията, скрининг и контрол на вируса, по-широкото разпространяване на ваксини за хепатит, глобални координирани действия срещу болестта са само част от целите, които си поставя Световната здравна организация с отбелязването на този ден.

През 2012 г. бе поставен и световен рекорд на Гинес, след като 12 588 души от 20 различни държави пресъздадоха трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря“, с което символично показаха пренебрегването и липсата на познания към болестта.

Деветдесет на сто от българите не знаят какво е хепатит С, сочи проучване на сдружение „ХепАктив“. 350 000 души са носители на хепатит Б и 150 000 – на хепатит С, без да знаят това. Затова е важно веднъж годишно да се правят профилактични изследвания, посочва Силвана Лесидренска.