Начало Бизнес 280 000 безработни трябва да получат компенсации от фонд „Безработица“

280 000 безработни трябва да получат компенсации от фонд „Безработица“

СПОДЕЛИ

Малко над 19 000 заявления са подадени от работодатели към Агенцията по заетостта по схемата 60/40. Около 280 000 са работниците и служителите, които трябва да получат компенсации от фонд „Безработица“, заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов пред БНТ.

„Към вчерашна дата са изплатени близо 115 млн. лв., като повече от половината заявления все още не са обработени. В 7-дневен срок Агенцията по заетостта трябва да предаде заявленията, а в 5-дневен срок те трябва да бъдат обработени“, добави Адемов.

По думите му мярката 60/40 и модифицираната и версия 80/20 за най-пострадалите сектори на икономиката, които ще бъде удължени до септември, може да покрият и цялата година в зависимост от хода на епидемията,

„В началото на кризата безработните бяха малко над 200 000, а сега са 279 000. Това означава, че около 80 000 са тези, които са загубили работата си. Министерството на труда и социалната политика заедно със социалните партньори разработват мерки и програми, така че тези хора да бъдат подпомогнати. Кризата е повсеместна. Един има проблем с работното място, друг с доходите, трети със здравето. Всеки е засегнат по някакъв начин, но е трудно с бюджета, с който разполагаме да се подпомогнат всички. Затова приоритетно се подкрепят най-засегнатите от кризата“, посочи депутатът.

Адемов отчете, че има два европейски инструмента, от които страната ни може да се възползва. Единият е свързан към преодоляването на последиците от COVID-19, а другият е т.нар. Публичен инвестиционен фонд.

„В момента ние сме в ситуация, в която трябва да изготвим националния план, на базата на който да очертаем приоритетите и да се възползваме от европейската солидарност. Знаете за европейските приоритети, които са свързани със зеления пакт и дигитализацията. Те, разбира се, трябва да намерят място и в нашия национален план“, отговори Адемов на въпрос за какво ще отидат парите от очакваната финансова помощ от ЕС.

„Ако искаме да бъдем част от европейската солидарност, трябва да изпълним препоръките на Европейската комисия. България трябва да промени Закона за държавния бюджет, така че Министерският съвет да поеме по-големи отговорности, отколкото има сега“, обясни той.

Източник