Начало Любопитно 3 начина да спестите пари за 12 месеца

3 начина да спестите пари за 12 месеца

СПОДЕЛИ
restorant

Не е лесно да спестяваме пари. Особено ако доходите ни са скромни. Винаги е добре обаче да разполагаме с нещо, заделено настрана. За всеки случай.

Ето защо в следващите редове ще ви представим три лесни начина, които ще ви помогнат да увеличите спестяванията си за 12 месеца.

1. Спестяване на етапи

Отделяйте дадена сума всяка седмица, като увеличавате размера ѝ. Започнете например с 5 лв. Следващата седмица отделете 10 лв., по-следващата – 15 лв., после 20 лв. и т.н. До края на годината ще имате солидни спестявания. Методът обаче работи само ако сте сериозни и настина имате възможност да заделяте пари редовно. Ако всяка седмица ви се струва твърде често, пробвайте с всеки месец.

2. Купувай и спестявай

Този метод ви помага не само да спестявате, а и да следите по-добре разходите си. Идеята е да отделяте процент настрана от всяка покупка, която правите. Да кажем например, че сте си купили блуза за 30 лева. Сметнете 10% от тази сума и я заделете. Правете така с всеки разход. Можете да изберете и друг процент, ако ви се струва по-подходящ за вашите финанси.

3. Таксувайте лошите си навици

Тук целта е да си налагате глоби за свой лош навик, като така от една страна спестявате, а от друга може да се мотивирате да водите по-здравословен начин на живот. Ако например често закъснявате, се таксувайте с по 2 лева всеки път, когато това се случи. Ако вече три пъти сте пропуснали фитнес – с 20 лева. Измислете си собствен правилник и се старайте да го спазвате.