Начало Общество 31 май е Световен ден без тютюнев дим

31 май е Световен ден без тютюнев дим

СПОДЕЛИ
restorant

Световният ден без тютюнев дим се отбелязва ежегодно на 31 май.

Определен е през 1988 г. от Световната здравна организация (СЗО) на 42-рата сесия на Световната здравна асамблея с  резолюция WHA42.19.

Целта му е да накара хората 24 часа да се въздържат от всички форми на консумация на тютюн по цялото земно кълбо. Освен това Световният ден без тютюнев дим има за цел да привлече вниманието към широкото разпространение на употребата на тютюн и негативните й последици за здравето.

През 20-ти век тютюнът е отговорен за смъртта на 100 милиона души – повече от 60-80-те милиона загинали по време на Втората световна война и 18-те милиона в Първата световна война, пише AFP. При сегашните темпове тютюнопушенето може да доведе до повече от един милиард смъртни случая през 21 век, съобщава СЗО.

СЗО съобщава за повече от 25 заболявания, върху които тютюнопушенето се отразява зле – сърдечно-съдови, белодробни и онкологични заболявания.

Има сериозни научни доказателства за връзката на тютюнопушенето с рака на белия дроб и инфаркта на миокарда.

Лошият навик е причина за смъртта на около 6 милиона души годишно (600 000 от тях са пасивни пушачи).

Около 80% от пушачите в света живеят в страни с ниски и средни доходи и 226 милиона от тях се считат за бедни.

Световният ден без тютюнев дим е една от осемте официални глобални обществени здравни кампании на СЗО. Тази година темата е „Тютюнът и сърдечните заболявания“.