Начало Любопитно 31 май – Световен ден без тютюнев дим….и Международен ден на блондинките

31 май – Световен ден без тютюнев дим….и Международен ден на блондинките

СПОДЕЛИ

Световният ден без тютюнев дим се създава през 1987г. по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се отбелязва на 31 май 1988г. С него се цели привиличане на вниманието върху тютюневата епидемия, която обхваща с пипалата си в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години.

Потреблението на тютюневите продукти взема застрашителни размери. Всяка година в света умират 4,9 милиона души. Почти половината от децата – около 700 милиона, дишат въздух, замърсен от тютюнев дим, което ги превръща в пасивни пушачи.

На 31 май отбелязват и международния ден на блондинките.

Според преподавателя по психология от Университета на Нантер Тиери Мейер тайната на привлекателността на русите жени е в това, че мъжете оглупяват, когато се изправят лице в лице с блондинка, пише в. „Таймс“.

По време на общуване с блондинка мозъчната дейност на мъжа намалява, коефициентът на интелигентност спада, а логически свързаните мисли отстъпват на желанието му да извърши нещо глупаво. Този ефект получил името „бимбо илюзия“ (бимбо = хубав и глупав).

Сред естествените блондинки има немалко успешни писателки, учени, телевизионни водещи, журналистки. Един от примерите е Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър. През 2006 г. тя става най-високоплатеният писател в света след Дан Браун.