Начало Общество 31 май – Световен ден без тютюнопушене

31 май – Световен ден без тютюнопушене

СПОДЕЛИ

В Глобален мащаб тютюнопушенето представлява тежка битова интоксикация на човешкия организъм и е първостепенен рисков фактор за множество болестни състояния, инвалидизация и преждевременна смъртност на населението. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души по света. Тютюнопушенето оказва „разрушително“ действие върху всички органи и системи в човешкия организъм и е най-важната причина за редица хронични незаразни заболявания. Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната система; 80-85% от белодробния рак; 30% от всички злокачествени заболявания и 25-43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето.
Тютюнопушенето е доказана причина за развитие на сърдечно-съдовите заболявания – сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, атеросклероза и артериална хипертония, които са причина за високата смъртност  на населението.
Хората пушещи дълго време са с увеличен риск от развитие на ракови заболявания развиващи се предимно в тези органи, които са в постоянен контакт с тютюневия дим: бял дроб, бронхи, хранопровод, стомах и др.
С тютюнопушенето се свързват и онкологичните заболявания на кръвта, на гърдата, на дебелото черво и други локации в човешкото тяло. Тютюнопушенето може да е предпоставка за намаляване на костната плътност и развитие на заболяването остеопороза при жените. Тютюнопушенето отслабва имунната система, вследствие на което организма става податлив на усложнения или сериозни заболявания.
Въпреки доказания здравен риск и осведоменост на обществото за заболяванията, причинени от тютюнопушенето, употребата на тютюневи изделия остава все още широко разпространена.

Мотото на здравно-информационната кампания през 2019 г. е  „Тютюн  и здраве на белите дробове” с акцент насочване вниманието на цялата общественост към „пагубното” въздействие на цигарения дим върху белодробната система на човека. Тя е сред  най-силно засегнатите  в човешкият организъм, тъй като в белите дробове попада сложна комбинация от около 4000 химически вещества, много от тях токсични и канцерогенни, вследствие на което се развиват  остри  и хронични възпалителни заболявания. Сред често срещаните белодробни инфекции са пневмониите и хроничната обструктивна болест, наречена още „болест на пушачите“.
Тютюнопушенето предизвиква и други белодробни болести със системен характер  като хроничния бронхит и емфизем. При пушачите е висока честотата на заболяване от белодробна туберкулоза, поради намалената устойчивост  към инфекциозните причинители.
Тютюнопушенето се явява най-съществената причина за рак на белия дроб. Ракът на белия дроб е болест на съвремието и е най-често диагностициран в целия свят. Засегнатите от него са повече от тези с карцином на гърдата и дебелото черво.
Органите по Обществено здраве и Световната здравна организация са заключили, че пасивното пушене или излагане на среда с тютюнев дим също причинява заболявания, включително рак на белите дробове, сърдечни болести при непушачи и предизвиква при децата състояния като астма, дихателни инфекции, кашлица.
Тъй като тютюнопушенето е една от най-широко разпространените нездравословни привички, която зависи единствено и само от отделния човек, всички заболявания са предотвратими чрез промяна на нашето собствено отношение и поведение към проблема тютюнопушене – „ако сме пушачи да откажем цигарите или да направим най-добрия здравословен избор, т.е.никога да не посягаме към тях“.