Начало Общество 31 октомври – Международен ден на Черно море

31 октомври – Международен ден на Черно море

СПОДЕЛИ

Днес е Международният ден на Черно море.

16 милиона души от 6 държави празнуват – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море.

На този ден през 1996 година е подписан Стратегическия план за Черно море. През 1996 година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни.

Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективно управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в Черноморския регион. Целта на ежегодното отбелязване е да бъде привлечено вниманието на обществеността върху всички усилия, които се полагат за опазването му.

Двадесет години след подписването на Стратегическия план учените отчитат признаци на подобрение в опазването и възстановяването. Все пак способността на Черно море да се възстановява е близо до критичната си граница и ако тя бъде премината, промените и в биосферата, и в живота на хората, ще станат необратими. Много хора и най-вече живеещите по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието. В деня на Черно море учените напомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му – като не оставя боклук по плажа и не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

Черно море е сравнително “младо” – преди около 8 000 години е било сладководно езеро. То е близо два пъти по-малко солено от Световния океан – в 1 литър повърхностна черноморска вода се съдържат средно около 17 грама соли, а в 1 литър океанска – средно 35 грама. Териториалното море (12-милната зона) на България по протежение на 378-километровата граница е с площ 6360 кв. км.

Черно море се подхранва от над 2 млн. кв. километра водосборен басейн, около една трета от площта на континентална Европа. Всяка година, около 350 куб. км речни води постъпват в Черно море от територията на над 20 държави от Европа и Мала Азия. Максималната дълбочина на Черно море е 2212 метра. Северозападната му част е по-плитка и в нея се вливат големите реки Дунав, Днепър, Днестър, Дон и Буг.

Връзката му със Световния океан е чрез Босфорския залив – 35-метров естествен канал.