Начало Интервюта 36 мениджъри от „Асарел-Медет“ АД участваха в обучение с Неделя Щонова

36 мениджъри от „Асарел-Медет“ АД участваха в обучение с Неделя Щонова

СПОДЕЛИ

На 15 декември в „Асарел-Медет“ АД се проведе обучение на тема „Здравословно лидерство“, а гост лектор бе известната лекарка и телевизионна водеща д-р Неделя Щонова. Мениджърите, които присъстваха на обучението останаха много доволни както от обсъжданата тема, така и от професионалното представяне на Щонова, която успя да спечели доверието им още в първите минути.

След приключване на обучението д-р Неделя Щонова отдели време да отговори на няколко въпроса за професионалната си кариерата и да изкаже впечатления от обучението на 36-имата ръководители от компанията, участвали в него.

Ето какво сподели тя пред нас:

Д-р Неделя Щонова: Публиката заслужава качествена информация, не жълтини, полуфабрикат и фалш

1.д-р Щонова, бихте ли ни казали няколко думи за себе си и вашата професия?

Аз съм майка, съпруга, лекар, специалист невролог, автор и водещ на медицинско предаване за проактивна здравна култура, което се излъчва по bTV, мотивационен говорител и лектор, автор на статии и съавтор в три книги, докторант съм в клиниката по неврология, Александровска болница – София.

2.Как съчетавате телевизионната кариера с лекарската професия и по какъв начин научната информация се възприема от вашата аудитория?

С любов и вдъхновение. Не е лесно, но аз съм дълбоко влюбена в това, което правя. Мисля, че пределът за човешко развитие е безкраен, той е като хоризонт и пътят на познанието – безценен. Мисля, че смисълът на живота е в това да израстваме всеки ден, да се самоусъвършенстваме – ние и светът около нас. Дълбоко вярвам, че нашите решения, а не условията на живот, определят съдбата ни. Всеки е дарен с невероятни вътрешни ресурси, които позволяват да постигнем всичко, за което мечтаем. Трябва само да ги мобилизираме. И това, че съм лекар, невролог и представител на официалната, академична медицина ми помага. Най-ценната информация е обективната, достоверна, пълна, базирана на доказателства и актуална. И когато си лекар, някак развиваш подобен рефлекс, критично мислене. Изобщо медицината дава друг тип светоусещане, което не може да се сравни с нищо. Просто защото познаваш в детайл как функционира човешкото тяло, мозък и психика. Да вземем мозъка, най-великият източник на енергия и човешка мисъл. Електромагнитните колебания, които възникват в клетките на човешкият мозък образуват мисли и това е силата, която владее света. Да бъда невролог, да изучавам най-голямата загадка в света, която тежи едва хиляда и четиристотин грама, а всъщност произвежда всичките тези невероятни мисли променящи света, това е една от най-големите ми сбъднати мечти.
Колкото до научната информация и широката аудитория.. никога не съм подценявала моята публика. Публиката заслужава качествена информация, не жълтини, полуфабрикат и фалш.

3. От кога се занимавате с провеждане на обучения?

От близо две години. Семинари, модерация в различни панели, обучения – индивидуални и фирмени, с „Ново Нордиск“, „Бьорингер Ингелхайм-България“, „Байер България“ ЕООД, Математическа гимназия – Пловдив, Българска асоциация за управление на хора.

4. Каква беше темата и целта на проведеното обучение?

Темата бе здравословно лидерство, стратегии за мотивация, емоционално и физическо здраве. Идентифицирахме различни проблеми, обсъждахме ги заедно. Всеки подобен семинар е възможност да се надъхаш с мотивация. Целта е, след подобна дискусия човек да си тръгне по-осъзнат и мотивиран да се изгради не само като професионалист, но и да стане по-добър в недрата и сърцето си. Как да бъдем успешни в управленското кресло – да, важно е да се учим на това, но в днешния свят на турбоконсумация и програмирано търговско обкръжение, мисля, че е критично важно и нещо друго – как да се съхраним като емоционално здрави хора, защото трябва да пренасяме човещина и ценности за следващите поколения. В името на еволюцията… иначе… тази зрелищна консуматорската треска осакатява живота и разболява. Целта на подобни обучения е самопознание, духовно развитие, житейско вдъхновение, личностно израстване, изграждане на лидерски качества, емоционален интелект и толерантност. Всичко това позволява да изградим нашия бизнес и живот по елегантен начин.

5. По какъв начин смятате, че тази тема ще бъде полезна и приложима за нашата компания?

Семинарите са полезни за хората, защото те предполагат запознаване с определена платформа – в случая как да разгръщаме лидерския потенциал, как да създаваме баланс и хармония, как да оптимизираме нездраволовните възприятия за света и себе си. И всичко това през призмата на неврокогнитивната наука, защото аз съм невролог и естествено мозъкът е мой любим орган. Но ако жаждата за личностно израстване и познание не е елемент от саморазвитието, себеактуализацията и обучението, човек никога няма да се превърне в професионалист. Успехът, както в личен, така и в професионален план, днес повече отвсякога е съвсем планирано събитие, изисква майсторство. Изисква работа. Изисква психика. А всичко това се изгражда. Това е процес. Също както и грижата за добрата ни физическа форма, защото нека не забравяме, че добрата физическа форма е от ключово значение и за психическото състояние.

6.Какви са впечатленията Ви от нашия мениджърски екип и как според Вас възприеха проведеното обучение?

Чудесен колектив, висококвалифицирани и добре образовани хора. Бяха много активна и грамотна публика, задаваха любопитни и провокативни въпроси, обсъждахме различни подходи за развитие на печелившо мислене, анализирахме човешката природа, имахме дискусия за човечността, душата, добротата, Дънов, прошката, невропластичността, корените на здравословното лидерство, ролята на обучението и интегративното мислене. И дори… доста се забавлявахме и смяхме заедно. С ръка на сърцето, не очаквах, че ще се получи толкова полезен, интерактивен и органичен семинар, защото не познавах абсолютно никого.

7. Финални думи и съвет към компаниите, които са скептични и смятат, че информация от подобен род не би била необходима за развиване на успешен бизнес.

Знаете ли, според данни от един доклад на Европейската статистическа служба за 2016 година, България е на предпоследно място в ЕС по фирмено обучение. Малък процент от фирмите у нас са организирали обучения за служителите си, докато средният процент за ЕС е 60 на сто. С най-добри показатели е Великобритания, където цели 90% от частните предприятия провеждат обучения. Затова поздравявам екипа от професионалисти-съмишленици на “Асарел-Медет”АД, за желанието да инвестира все повече в надеждните им и ключови служители. Подобни инициативи спомагат за колективното надграждане.

Живеем във време, когато рисковете са високи, несигурността голяма, но от трудностите днес, се ражда именно силата, която утре ще ни трябва. Светът сега отправя изпитания за издържливост към всички ни. И за да издържим, се изисква много стабилна психика. Психическата сила обаче, е подобна на физическата. Трябва да я развиваме, можем да я развиваме, можем да кондиционираме мозъците си да мислят различно, съзидателно, можем да се научим да избягваме некомфортни емоции и да се радваме на здравословни възприятия. Изобщо всичко, което е способно да раздвижи мозъчните клетки е полезно. Затова – четете, вдъхновявайте се, мечтайте, вярвайте, правете. Променяйте живота си. Ние някак все очакваме чудото от външен източник, но не и от самите себе си. А чудото е в нас, вътре. То не е външна сила.
Постигането на успех изисква постоянни усилия, изисква човек да бъде съзнателно посветен на това – постоянно да катери потенциала на своя максимален интелектуален и емоционален дизайн, да инвестира в цялостното си развитие и растеж, да бъде автентичен и емоционално компетентен. Защото всичко това са ключови умения за оцеляване в днешната динамична корпоративна среда.

 Отдел „Комуникации“