Начало Общество 4 декември – Денят на света Варвара

4 декември – Денят на света Варвара

СПОДЕЛИ

На 4 декември у нас се отбелязва празника на Великомъченица Варвара.  Тази светица пази децата от различни болести и най-вече от едра шарка, хората дори я наричат ‘Баба Шарка’.

Варвара е християннска великомъченица, която е родена в края на 3-ти век. Паметта й се почита, както в православната, така и в католическата църква.

В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят. Света Варвара е родена в семейството на аристократ- езичник от Илиопол /Мала Азия/. Отличавала се  с особена и впечатляваща красота. Ревнивият й ̀ баща я затворил в кула – далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца  си и има много време да размишлява за Бога. Когато баща  й й̀ разрешил да излезе, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознала с християни и приела свето кръщение.

Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт.  По нареждане на бащата,  Варвара е обезглавена. Поверието говори, че божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата са поразени от мълния.

У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи.

У нас за този ден се приготвят пресни питки, които се намазват с мед. По стара българска традиция, домакинята на дома излиза на пътя и раздава питките на минувачите. Всеки, който отчупва от питката  изрича благословия: ‘Да дава Господ здраве вам, на челяд, на добитък и на всички!’

Според друг  обичай се вари боб   и от него се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то трябва да ги  изяде без ръце.

В някои райони на България,  празникът се нарича още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

До деня на света Варвара расте нощта. Този празник е по време на Коледните пости, затова за него се приготвят постни ястия.

В българския фолклор, за обичаите съпътстващи празниците на Света Варвара, Свети Савая и Свети Никола има поговорка: ‘Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща’.

Днес  имен денс празнуват жените, които носят името Варвара.

На именниците – честито!