Начало Култура 40 години от откриването на Мемориален комплекс „Априлци” в Панагюрище (ВИДЕО)

40 години от откриването на Мемориален комплекс „Априлци” в Панагюрище (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ
soc.bg
soc.bg
soc.bg

Построен е по случай честването на 100-годишнината от Априлското въстание през 1976г. Негови създатели са скулпторите Секул Крумов, Величко Минеков и Димитър Даскалов, както и архитектите Иван Николов и Богдан Томалевски.

Мемориалът е изграден на историческия хълм Маньово бърдо в центъра над града, където на 30 април 1876г. са се водили кръвопролитните сражения по време на въстанието.

Обектът е едно от емблематичните места за честване на годишнини от Априлското въстание. Местните жители го наричат съкратено „Боримечката“ по името на едноименния герой на Иван Вазов и централната фигура на мемориала.

12074773_10204909443527843_4558501849226572167_n

С огромен ентусиазъм панагюрци, от възрастни до ученици, помагаха за построяването на паметника и другите обекти. Тук, където сега се зеленее, приличаше на разорана нива. Явно не беше стигнало времето, за да се посади тревата. Бяха докарали с камиони чимове и ние, учениците, ги пренасяхме и редяхме. А мраморните плочи на центъра ги довършиха в нощта срещу 1 май. На другия ден на на площада се проведе грандиозен митинг, на който присъстваха видни гости и държавният глава Тодор Живков. 

Тогава беше и производството в първо офицерско звание на випуск „Априлски“ на курсантите от всички висши военни училища. Бяха ги подредили отдолу нагоре по стълбите. Величествена гледка! След като минаха военните ритуали, всички заедно запяха „Мила Родино“. Дали можете да си представите как няколко стотин млади мъже пеят с цяло гърло химна? Имах чувството, че не само хората на площада, ами и Средна гора потрепери от възторг и гордост …”, гласи разказ на очевидец, публикуван в исторически блог.

 Вижте филма „Възпоменанието“ за строителството на паметника в Панагюрище за 100-годишнината от въстанието, който БНТ публикува.