Начало Спорт 40 години по-късно – Панагюрище е домакин на държавно по самбо

40 години по-късно – Панагюрище е домакин на държавно по самбо

СПОДЕЛИ

sambo9Преди четири десетилетия Панагюрище е приемало държавните финали на първенство по самбо за мъже. Схватките тогава са се провеждали на стадион „Орчо Войвода“, спомнят си ветерани и фенове. Панагюрище отново приема цвета на самбото, но в зала „Арена Асарел“ през уикенда. В събата от 10 часа са схватките при мъжете, а на другия ден се борят жените и участниците в държавното първенство по бойно самбо, като състезание по този спорт за пръв път се провежда в града ни. За отбора на „Бойни спортове“ Панагюрище ще излезе на тепиха световният шампион в бойното самбо Мартин Маринков. В самбото надеждите за медали са свързани с Иван Хърков, Милена Хъркова, Тодор Каловски и Георги Шишков. Финалите са и сито за участие в световното първенство по самбо и бойно самбо, което ще се проведе през есента в България Зрителите ще могат да видят сред присъстващите в залата и легендите в този спорт Мария Оряшкова, която пропуска финалите заради контузия, както и близнаците Румен и Росен Димитрови. Входът за състезанието е един лева, като билетчето важи за цял ден, съобщи пред ПИА управителят на „Спорт Инвест Панагюрище“ и бивш световен и европейски шампион по самбо Иван Нетов.

1 КОМЕНТАР

  1. ОТНОСНО: „40 години по-късно – Панагюрище е домакин на държавно по самбо“
    Първите организирани (под ръководството на треньор)тренировки по самбо в Панагюрище, датират от 1968 г.. Треньор – Крум Кънев. Провеждаха се организирани състезания под формата на различни турнири (освен държавно първенство) като – в Карлово – „Денят на розата“; в Панагюрище – „Орчо войвода“ и т.н.. Първите тренировки се провеждаха в построената но все още официално неоткрита сграда на бившият Техникум по Минно Дело. Имаше много желание и ентусиазъм, въпреки примитивните условия.
    Предлагам, Иван Нетов да поеме отговорността и създаде кът, отразяващ цялостното развитие на този спорт от онова време (1968 г.) до наши дни. Считам, че всичко което е направено трябва да се помни!




    0



    0