Начало Общество 5 години затвор грози шефа на „Екоинвест“ за измрялата риба в Марица

5 години затвор грози шефа на „Екоинвест“ за измрялата риба в Марица

СПОДЕЛИ

Към настоящия момент е образувано досъдебно производство по чл.352 от НК, вчера беше повдигнато и обвинение на едно лице за това, че е допуснало замърсяване на водното течение на р. Пишманка в района на вливането и в  р. Марица и това ги прави опасни за животните и растенията както и за това, че управлява опасни отпадъци не по установения от Закона ред, съобщи Окръжният прокурарор на Пазарджик Васил Малинов на нарочно свикан брифинг по повод  изтровената риба в р. Марица.

По повдигнато обвинение се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 до 30 хил. лева. На управителя на „Екоинвест“ Орлин Тасев е определена парична гаранция в размер на 20 000 лева.

Направени са 11 огледа, включително и на други фирми, които се занимават с подобна дейност. Разпитани са 25 човека. Взетите проби от р. Пишманка и р. Марица са изпратени за изследване в лабораторията на МВР в столицата.
Окръжният прокурор сподели, че е бил изненадан от количеството на отпадъците в предприятието, като уточни, че основно са пластмасови бутилки.

Директорът на РИОСВ – Пазарджик Костадин Гешев обяви, че на фирмата ще бъдат наложени две санкции по 50 хиляди лева, които са максималните: за установеното замърсяване в събота и за повторност на деянието. За 2019 година фирмата е санкционирана два пъти, но превишенията са били значително по-малко.

„Фирмата от 2019 г. започна преустройство, практически изграждане на нова пречиствателна станция. Тя вече е готова и от около един месец започва налаждане на показателите. Днес колегите пак бяха там, взеха проби от пречиствателната станция, за да може евентуално да стартира пак производството, което беше спряно в събота. Визуално водата изглежда добре, но пробите ще покажат как е. Започне ли да изпуска пречистени води, няма причини предприятието да не работи. Замърсителите основно са пластмасови власинки. За нас причината е залпово замърсяване, което е тръгнало вечерта в петък. Ние практически хванахме „опашката“ му. В предприятието работят 300 човека“. Това обясни Костадин Гешев и добави, че според предоставените меу резултати от пробите няма такива превишения, които да са опасни за живота и здравето на хората. Според него тепърва предстои експертизата да доказва, дали констатираното замърсяване, е единствената причина за умрялата риба. Тя трябва да е готово до десетина дни.

„Стиковката между институциите беше незабавна. Успяхме бързо да реагираме на сигнал, който дойде на тел. 112. И между дирекциите на МВР в Пазарджик и Пловдив и Пазаржик, Окръжна прокуратура и РИОСВ. Бяха сформирани незабавно екипи, които да действат по най-бързия начин, защото става въпрос за живота и здравето на хората. Всеки един е длъжен да спазва законите и всички ние работим за това. Организацията беше на перфектно ниво. Затова и успяхме.“ Така директорът на ОДМВР – Пазарджик  комисар Ивайло Тишев коментира действията на правоохранителните органи и екоинспекцията по случая и увери, че опасност за живота и здравето на хората няма.

Източник: pa-media.net