Начало Общество 50 години от откриването на Природонаучната сбирка в Панагюрище

50 години от откриването на Природонаучната сбирка в Панагюрище

СПОДЕЛИ
На 1 октомври 1970 година е открита Природонаучната сбирка към Исторически музей – Панагюрище. В продължение на 50 години тя запознава посетителите с флората и фауната на Средна гора и рудодобивната промишленост в Панагюрския край.
Идеята за нейното основаване и първоначалните дарения са на Михаил Савлеков – учител и препаратор. Той дарява своята колекция от птици и бозайници, събирани в продължение на повече от 16 години. Това позволява да се подреди Природонаучна сбирка в сутерена на Историческия музей. Сред официалните гости на откриването е известния български учен – ботаник академик Даки Йорданов ( създател на Университетската ботаническа градина – Балчик).
През 1993 г. сбирката се пренася в сградата на бившето училище „Георги Бенковски”, където се помещава и днес.
Днес експозицията е разположена в четири зали и включва разделите „Геология”, „Гъби”, „Ботаника”, „Безгръбначни животни”, „Риби”, “Земноводни”, „Влечуги”, „Птици” и „Бозайници”.
Тя включва също така и табло със снимки на орхидеите срещащи се в Средна гора и интерактивни табла със звуци на насекоми, птици и бозайници.
В нея е показана и колекцията на панагюреца Никола Делирадев.
Геологичната сбирка включва минерални, рудни и скални образци добити в района на Панагюрските мини.
Раздел Ботаника е представен от хербариен материал на растения срещащи се в Средна гора, обособени в няколко групи – растения на горите и откритите терени, лечебни растения. Флористичният облик на Средна гора е представен в колекцията от 44 вида растения.
В сбирката са показани 15 образци на най-често срещаните ядливи и отровни гъби – пърхутка, сърнела, манатарка, челядинка, кладница, червена и зелена мухоморки, и др.
Безгръбначните животни са представени от oхлювите с водни и сухоземни видове, а мидите само с морски видове.
От морските мекотели интересни експонати са китайска шапчица, дяволски нокът, стрида и др.
Колекцията на насекомите съдържа 221 вида от разредите Пеперуди, Богомолки, Правокрили и Твърдокрили.
От защитените видове насекоми в експозицията са включени 7 вида:
-червен аполон
-еленов рогач
-бръмбар носорог
-голям син бегач
-бронзов бегач
-златист гъсеничар
-червена горска мравка
Също така могат да се видят 5 вида тропически насекоми, както и скорпиони от Алжир и Либия, паяк птицеяд (тарантула), хондураска къдрокосместа тарантула, домашен паяк.
От рибите интересни представители са дивият шаран, който е защитен вид включен в Червената книга на България, маришката мряна, чигата, балканската и американската пъстърви и др.
Представители на земноводните са: дъждовник, зелена крастава жаба, водна жаба, а от влечугите обикновена водна костенурка, водна костенурка от Куба, голям стрелец, шипобедрената костенурка, която е защитена от Закона за биологичното разнообразие и включена в Червената книга на България.
Най-голямо място в експозицията е отделено на птиците. Повечето от видовете се срещат в Средна гора. Във витрините са представени птици с различни типове местообитания: влажни зони, гори, открити площи и скали.
Много от експонатите влизат в категорията на застрашените от изчезване видове включени в Червената книга на България и защитени от Закона за биологичното разнообразие. Такива са черен кълвач, гълъб хралупар, червена чапла, розов пеликан, бухал, царски орел, уралска улулица, вечерна ветрушка, глухар, горски бекас, бухал и др.
Интересна е колекцията от яйца на 35 вида птици: дневни и нощни грабливи птици, пойни птици.
Сбирката от бозайници включва видове срещащи се в района на Средна гора, както и антилопи от Африка.
Видове включени в Червената книга на България са дива котка – застрашен вид, вълк, пъстър пор и видра – като уязвими видове.
През всичките тези години Природонаучната сбирка търпи непрекъснато обновяване и обогатяване с нови видове, което я прави уникална за района на Средна гора.