Начало Общество 50 велосипедисти ще обиколят България за 17 дни

50 велосипедисти ще обиколят България за 17 дни

СПОДЕЛИ

655-402-velosiped

50 велосипедисти тръгнаха на 17-дневна обиколка из България, за да опознаят по-добре родината. 16-годишният организатор Цветан Иванов споделя, че авантюристите се надяват да съчетаят приключението и спорта като изминат 2100 км и обиколят градове като Монтана, Видин, Русе, Силистра, Варна и Бургас.

Други велосипедисти решили да участват, защото това е идеална възможност да открият непознати досега места в родината и да станат част от важна инициатива.

Ентусиастите искат също да покажат, че е важно шофьорите да пазят колоездачите.

От КАТ припомнят, че велосипедистите са застрашена група участници в движението по пътищата, особено през лятото, когато броят на хората на колела се увеличава чувствително в селата и градовете.

Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки от водачите ги прави почти невидими за останалите участници в движението.

14 колоездачи са били убити в периода януари-юни тази година, което е с четирима повече от същия период на миналата година. Други 168 души са били ранени в общо 179 пътни злополуки. Най-много уязвими са хората от възрастовата група между 24 и 64 години.

От Пътна полиция припомнят, че като велосипедист сте водач на пътно превозно средство. За по-голяма безопасност трябва да се използват изградените велосипедни алеи, които обаче почти липсват у нас.  Тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи. Често колоездачите използват именно тях за придвижване и то с немалка скорост, което пък се превръща в опасност за пешеходците и най-вече за малките деца. Не навършили 12 години деца може да карат колелото си по тротоара, а на пътното платно те могат да управляват велосипеда си само с придружител, навършил 16 години!

Помнете, че ако бутате велосипеда, сте пешеходец!
На автомагистрали и скоростни пътища е забранено движението на велосипеди!

Всеки велосипед трябва да има изправни: спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад, бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата, а също светлоотразителна жилетка.