Начало Общество 533 незаети места след 7-ми клас в пазарджишко

533 незаети места след 7-ми клас в пазарджишко

СПОДЕЛИ
грамотността

533 са свободните места в 70 паралелки – професионални и профилирани за училищата в област Пазарджик, по обявения план – прием на Регионалното управление на образованието в града.

Това става ясно от справка, публикувана на сайта на ведомството. Прави впечатление, че най-много незаети места има за професията  „ техник-лесовъд“, „ фризьор“, Производство на облекло“, техник“компютърни системи“, „строител-монтажник“, „биотехнолог“, хуманитарен профил с английски език и др.

Въпреки, че в отделни училища има свободни места от 1 до 5 в паралелка и след 3-то класиране, над 27 паралелки ще са с класове под минимума от 18 ученици и ако не се закрият, ще трябва да съществуват като маломерни. Но това трябва да стане с решения за дофинансиране от общинските съвети по места.

Паралелките с повече от 10 свободни места в клас са 47, видно от справката. След обявяване на резултатите от третия етап на класиране, попълването на незаетите места, ще става в училищата до 10.09.2019 г. по определен от директорите ред. Все още няма информация за закритите паралелки до този етап на кампанията.

През миналата година област Пазарджик бе на второ място в страната по нереализирани паралелки, общо 22 – 18 професионални и 4 профилирани, след София – град с 31-на. Припомняме, че обявените места за седмокласниците в пазарджишко бяха 2 626, а учениците кандидатстващи за тях само 2 229. Тогава свободните места за четвъртото класиране бяха 520.