Начало Общество Представиха възможностите за кандидатстване във висши военни училища

Представиха възможностите за кандидатстване във висши военни училища

СПОДЕЛИ

На 15 февруари 2018 година, от 14:00 часа, в Камерна зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище бяха представени   възможностите за кандидатстване във висши военни училища в страната.

Екип от преподаватели от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново презентира условията за кандидатстване и обучение във военното училище и в град Панагюрище. Мероприятието се организира от Офис за водене на военен отчет в Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие към Общината, по инициатива на Общинския ученически парламент, свързана с кариерното ориентиране.

На срещата присъстваха както ученици от ПГИТМТ и СУ „Нешо Бончев“, така и по-малки момичета и момчета от двете основни училища в град Панагюрище – ОУ „Двайсти април“ и ОУ „Проф. М. Дринов“.

Майор Хинков запозна присъстващите с условията на кандидатстване, като подчерта необходимостта от добра физическа подготовка и отлично здравословно състояние. Той представи предимствата на НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново пред много други вузове в страната, като например това, че обучението е безплатно, пребиваване, храна, униформи, съоръжения да спортуване и самоподготовка – също са напълно безплатни. Освен това курсантите във военните специалности получават стипендии за това, че са … студенти на университета, а за висок /отличен/ успех, получават допълнителна стипендия. След дипломирането е гаратирана работа за период от 10 години напред във времето. Тоест държавата финансира петгодишно обучение, а в замяна на това получава обучени офицери, които да постъпят на кадрова военна служба за период от десет години. Всичко наистина изглежда много „розово“ и съвсем логично сред учениците възникна въпросът къде е уловката. На този въпрос майор Георгиева отговори, че всъщност има много компромиси с предишни навици. Необходимо е преди всичко да се спазва воински ред и дисциплина. Ранно ставане сутрин в точно определен час, строяване няколко пъти на ден в точно определен час, хранене също под час и много други. В крайна сметка е важно младежът или девойката да направи своя информиран и добре обмислен избор за своето бъдеще.