Начало Общество Стотици българи почетоха паметта на Априлци в местността “Оборище’

Стотици българи почетоха паметта на Априлци в местността “Оборище’

СПОДЕЛИ

Стотици българи от цялата страна се събраха на събор-поклонение в историческата местност „Оборище“, където преди 142 години Първото Велико Народно събрание взема решение за всенародно въстание. Поклонението пред паметника започна с тържествен молебен. Бяха поднесени венци от името на всички държавни и местни институции и организации, от всички ПГ в НС, от кметове и обществени организации, като вестоносците бяха представители от ученическия батальон от Панагюрище и Стрелча.
До изграждане на своя собствена държава всяка нация извървява свой собствен и неповторим път. „Нашият исторически път до изграждането на Нова България е дълъг пет века, изпълнени със зловещите белези от турското робство, с жестоките посегателства върху вяра, чест, традиции, памет, духовност.“ Това каза в словото си председателят на Общинския съвет на Панагюрище Христо Калоянов. „Тук, под вековните буки, първите български народни представители са се клели да умрат за България, за да имат децата им силна и свободна Родина – това не е случайно и не е екзотика“, допълни Калоянов. Над тези „ангели“, по думите на Захари Стоянов, е бил единствено Господ, който е бил единственият свидетел на разтърсващата клетва, каза още председателят на ОбС – Панагюрище.
Димитър Цоцорков, представител на фондация „Цоцорков род“, връчи наградите на победителите в първия национален конкурс за краеведско и исторически изследване „Освобождението на моя роден край в събития и личности“, посветен на 140-та годишнина от Освобождението на България. Наградата е учредена в памет на проф.д-р Лъчезар Цоцорков – меценат на културата, почетен гражданин на Панагюрище и радетел за съхраняване на родовата памет. Първият носител на Националната награда „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“ е Иван Тенев, ученик на ПХГ „Дамян Дамянов“, Сливен.
Съборът – поклонение продължис празнична програма през целия ден.