Начало Любопитно 7 юли – Европейски ден на шоколада

7 юли – Европейски ден на шоколада

СПОДЕЛИ
шоколада

На 7 юли се чества Европейския ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни-членки на Европейския съюз.

Някои го предпочитат черен, други с лешници, трети с вкусен пълнеж – въпрос на темперамент. Защото шоколадът не е обикновено лакомство, а храна на боговете!

Първообразът на днешният шоколад представлявал отвара от счукани какаови зърна, която първи започнали да приготвят древните индианци. Единствено обаче, вождът и шаманите имали привилегията да отпиват от тази напитка, защото се вярвало, че дарява магическа сила и власт. Това е и причината, шоколадът да стане повод за раздор с исторически последици или поне така гласи една легенда. Според нея “божествената отвара изправя един срещу друг покорителят на индианските племена Кортес и вождът на ацтеките Монтесума.

Когато испанските конкистадори пристигат в Мексико съвсем изненадващо ацтеките ги приемат без каквато и да било съпротива. Дори напротив – посрещат ги със страхопочитание и почести. Причината е, че припознават в Кортес своя бог Кетсалкоатъл. Според митологията на ацтеките той дошъл при тях по море и им предал много магически умения. Един ден обаче Кетсалкоатъл си заминал, обещавайки да се завърне и да донесе небивал разцвет на държавата. Изобразяван е като бял мъж с руса коса и брада – описание, на което Кортес досущ отговарял.

Така ацтеките, начело с върховния си вожд Монтесума станали съюзници на този нов Кетсалкоатъл в покоряването на съседните индиански племена. Един чудесен съюз, подкрепен с древното пророчество и взаимни интереси.

Но скоро чашата прелива…и то чашата на шоколада.

Един ден, когато Монтесума си седял на стълбите на своя дворец и блажено посръбвал “шоколатъл“, дошъл самия Кортес и пожелал да опита от божественото питие. Монтесума обаче не бил човекът, които би дал току-така някой друг на пийне от чашката му. Двамата велики предводители се хванали за косите. Обявена била война, която довела до пълното изтребление на ацтеките и краят на развитата им цивилизация. Единственото от културата им, което не потънало в забвение, било шоколадът. Той не само оцелял, но и отмъстил за своите създатели, като на свой ред превзел не само Старата Европа, но и целия свят.

Така че, да запушим уши за невежите противници на шоколада и да отхапем с наслада от “храната на боговете“.

След откриването на Америка, шоколадовата напитка става модна и символ на социален престиж.
„Сутрешният шоколад“ Пиетро Лонги, Венеция 1775–1780