Начало Общество В Пловдив представят достиженията на българската космонавтика

В Пловдив представят достиженията на българската космонавтика

СПОДЕЛИ

Изложба „2019, година от бъдещето…“, посветена на космонавтиката, ретро фантастиката и футуристиката в българската култура от 60-те години на 20 в. до днес, ще бъде открита на 3 май в Пловдив, научи ПИА. Експозицията може да бъде разгледана до 30 юни в няколко емблематични пространства – Мексиканската къща в Стария град, част от Пловдивска градска галерия и в центъра на Капана (ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, 2 етаж).

Изложбата е част от проекта „Космодрум“, най-обширното изследване на космическа история и култура в България, и се реализира като част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Разделена е на две части – бъдеще от настоящето и бъдеще от миналото. Историческата секция проблематизира идеята за космическо бъдеще, в контекста на Студената война. Ще бъдат показани постижения на българската космонавтика – истински скафандри, както и най-значимите артистични изражения на космическата тема от миналото. Съвременната секция представя иновативни и интерактивни творби, които продължават темата за предстоящето и звездите. Една от най-любопитните творби на Силвия Богоева предлага на посетителите възможност за виртуален полет около Слънчевата система.

В изложбата е включена още експозиция, показваща модернизирането на бита в интериорни и технологични иновации по времето на социализма. Публиката ще има възможност да проследи как се трансформира образът на жената и къде стои градът в процесите на времето.

Цялата статия вижте тук