Начало Общество 8 000 нови работни места по проекта „Подкрепа за заетост”

8 000 нови работни места по проекта „Подкрепа за заетост”

СПОДЕЛИ
restorant

Byuroto-po-truda-bezrabotni-118 000 нови работни места ще бъдат финансирани по проекта „Подкрепа за заетост”. Това става ясно от публикация на страницата на Агенцията по заетостта. Първите рамкови договори с работодателите вече са подписани и се очаква до края на октомври 2014 г. над 5 000 безработни да бъдат включени в заетост.

Агенцията по заетостта отчита изключително висок интерес от страна на работодателите. Заявки за разкриване на над 21 500 работни места са приети в бюрата по труда в цялата страна в рамките на 3 седмици.

Решението за отпускане на допълнителни средства по проекта бе взето през септември 2014 г. от Комитета за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

Отпуснати са 30 млн. лева, насочени към работодатели от реалния сектор, които разкриват работни места в сферата на индустрията и на услугите. Към заявените работни места се насочват регистрирани в бюрата по труда безработни, като с приоритет са продължително безработните лица, младежите до 29 години, хората над 55-годишна възраст и роми.

На назначените безработни лица се осигурява обучение от работодателя по ключова компетентност и наставничество от служител на фирмата с цел по-бързо усвояване на знания и умения, необходими за конкретното работно място.

Проектът „Подкрепа за заетост” започна през август 2012 г. и до момента в него в обучение и заетост са включени общо над 32 хил. безработни. Сключени са договори с над 5 400 работодатели.