Начало Общество 8 март не е само цветя за мама – направи добро, дари...

8 март не е само цветя за мама – направи добро, дари за жени, претърпели насилие

СПОДЕЛИ

На 8 март даряваме за жени, претърпели насилие! Фондация BCause се обръща към жените с призив за солидарност.

8 март не е само цветя и картичка за мама. Това е ден на жените и борбата им за равни права и достоен живот. Ден за женска солидарност. Направи дарение за Фонда в подкрепа на жени жертви на домашно насилие ТУК. 

28 жени са убити през 2018 година от своите бивши или настоящи съпрузи, партньори или от свой близък. 3 деца за убити от своите бащи. Това е статистика по информация от медиите. Всяка 4-та жена е била жертва на домашно насилие – психическо или физическо. Това е статистика на международните организации.

Българската държава няма официална статистика за насилието над жени у нас. Докато настояваме отговорните институции да събират адекватна информация, да оказват подкрепа на жертвите и да ограничат проявите на домашно насилие – животът продължава.  „Възпитателни“ шамари, контрол къде отива и с кого говори, забрана да ходи на работа, защото нейната работа е „да си гледа децата“. Или колежката, която идва с тъмни очила на работа, за да скрие насиненото око… Познаваш ли жени като тях?

Ани загубва бебето си, след като мъжът й я заключва бременна и само по хавлия на балкона през зимата, за часове. Това е финалът на поредния им скандал. Преди това е имало много други – крясъци, шамари… Едва след като помята, Ани събира сили да напусне мъжа си. Повече никога няма да допусне мъж до себе си.

Еми е майка на две деца и заради тях търпи. Не работи повече от десет години, няма свои пари. Няма къде да отидат. Едва събира сили да сподели с майка си. Но майка й казва, че „всяка жена трябва да си знае мъжа и дома“ и не я приема. „Всички се карат“, нормално е. Пък и той я обича, разбира се. Ако я удря, то е защото си го е заслужила – може да се старае повече. А и в малък град къде да се скрие. Трябва да замине надалеч. С децата. Без багаж, за да не бъде разкрита. Някой ден, може би…

Лили и съпругът й са юристи. Познават се от университета, а сега работят в големи кантори. Уважавани са и затова никой не бива да научава. Никой от приятели им не подозира какво се случва зад стените на дома им. Дъщеря им е мълчалив наблюдател. Това e голямата им страшна тайна. Един ден никой няма да повярва на Лили, че е „паднала по стълбите“. 

Познаваш ли жени като тях? Лайковете във фейсбук не са достатъчни. Психологическа помощ, юридическа защита, подслон, храна, обучение за започване на работа – всичко това струва пари. Те имат нужда от истинска помощ.

Направи дарение за Фонда в подкрепа на жени жертви на домашно насилие на ПЛАТФОРМАТА ТУК. 

8 март

Снимка: Thinkstock

Вина, загуба на вяра в себе си, самоубийствени мисли и опити за самоубийство, промяна в междуличностните отношения, са само част от последиците не само за жертвите, но и за децата, за близките в семейството.

П.У.Л.С. , Перник обобщава :
“Крайният резултат на насилието е, че жертвата е с осакатена, с непълноценна вътрешна сигурност. За жертвата на насилие светът е по-враждебно и несигурно място”.

Една жена, пострадала от домашно насилие, за да стигне до социалната услуга в областния център понякога трябва да пропътува  над 100 километра, да смени няколко автобуса и да плати над 20 лева за път, като всичко това ще й отнеме цял ден. За повечето от пострадалите това е невъзможно. За да не останат в ситуацията на насилие, без никакъв шанс да получат подкрепа, Асоциация НАЯ, например, създадава мобилна услуга в по-малките градове и в селата, където жертвите се консултират на място. Кризисните Центрове трудно покриват заплатите на специалистите и режийните нужди на защитените домове.

жена тъга

Снимка: Thinkstock

Асоциация НАЯ, Търговище: „От държавното финансиране (където го имат) не могат да се отделят никакви пари за текущите нужди на жените и децата – дрехи, постелки, перилни и почистващи препарати, санитарни и хигиенни материали. Това са изключително оборотни неща, които трябва да се зареждат ежемесечно и трудно се осигуряват пари за тях дори от частни и бизнес дарители”.  

Фондът, създаден от фондация BCause, е насочен към организациите, които предоставят подкрепа (юридически, психологически и социални консултации) и поддържат кризисни центрове за настаняване. Жените и техните деца получават сигурност и защита, емоционално възстановяване и социална рехабилитация. За да излязат от средата на насилие и да продължат живота си извън нея, им е необходимо окуражаване и вяра в самите тях и в техните възможности.

Източник edna.bg