Начало Общество 8 октомври- Световен ден за превенция на природните и стихийни бедствия

8 октомври- Световен ден за превенция на природните и стихийни бедствия

СПОДЕЛИ

На 8 октомври отбелязваме Световния ден за превенция на природните и стихийни бедствия.
Природното бедствие е явление, неподлежащо на контрол от човека, което води до значителни човешки и/или материални загуби. Типични примери за природни бедствия са вулканичните изригвания, земетресенията, наводненията, лавините, тропическите циклони.
Размерът на загубите обикновено зависи от подготвеността на хората и от способността им да реагират адекватно на бедствието. Това разбиране се изразява с популярната фраза, че „бедствията възникват, когато опасността се съчетае с уязвимост“. Така природни бедствия никога не възникват в области, които не са уязвими, например при силно земетресение в ненаселен район. Това дава основание на някои автори да оспорват определението „природни“, тъй като бедствия не биха възникнали без участието на човека.

pozhar
Какво е природно бедствие? Това  е всяко природно явление като земетресение, наводнение, свличане на земни пластове, бури, снежни виелици, лавини, специфични пожари, продължителни суши и епидемии. Характер на бедствие имат радиационното, химическото и бактериологичното заразяване, когато са причинени жертви и тежки материални щети на собствеността или са застрашени здравето и живота на населението.

402_obmislya_se_zadaljitelna_za
Що е превенция на природно бедствие? Някой вероятно веднага ще каже, че природните бедствия се непредвидени и нашите действия или бездействия нямат никакво значение. Това, разбира се, далеч не е така. Винаги всичко зависи от подготвеността на хората и от способността им да реагират адекватно на бедствието и колкото по-подготвени и по-адекватни са техните действия, толкова по-малък е размерът на щетите. Също така много човешки дейности  могат да доведат до големи загуби, без да са природни бедствия, а в други случаи могат да задействат разрушителната сила на природата, като наводненията при скъсване на язовирна стена или горските пожари вследствие на умишлено или неумишлено поведение.
Затова не трябва да забравяме, че нашето поведение винаги има последици и също така, че информираността е изключително важна и понякога дори животоспасяваща.
Да си пожелаем да няма природни бедствия, но и да си обещаем да бъдем отговорни, разумни и не на последно място – да действаме информирано и концентрирано, ако ни връхлети подобна беда.