Начало Общество 8 съвета за шофиране при дъжд

8 съвета за шофиране при дъжд

СПОДЕЛИ
restorant

Мокрото време не само затруднява движението по пътищата, образува километрични задръствания и изнервя шофьорите, но и често е предпоставка за катастрофи и други пътни произшествия.

Всеки шофьор знае какво трябва да прави с автомобила си и как да шофира в мокро време, но все пак нека припомним няколко съвета и правила.

1. Най-важното и просто правило, което обаче често се пренебрегва, е да намалим скоростта. Помнете, че при мокър асфалт спирачният път е по-дълъг, особено ако и гумите ви не са хубави.

2. Старайте се да карате в средната лента, тъй като водата винаги се трупа в краищата на платното.

3. Не забравяйте да спазвате безопасно разстояние от автомобилите пред вас.

4. Ако достигнете залята с вода част от пътя не преминавайте просто така. Спрете и проверете дали водата се движи. Ако се движи и не виждате дъното, не преминавайте, тъй като само 20-30 см. бързо течаща вода са способни да преместят колата.

5. Използвайте къси светлини и странични фарове. Това помага на останалите шофьори, които ви виждат по-лесно.

6. Подхлъзването на автомобила на мокра повърхност е доста вероятно. С повишено внимание трябва да се отнасяте и към паветата (особено жълтите в центъра на София). За да намалите опасността от занасяне, намалявайте плавно преди завоя и с леки движения на волана вземете самия завой. Ако все пак колата се подхлъзне, не се паникьосвайте, отпуснете педала на газта и завъртете волана в посоката, в която искате да се насочи предницата на колата.

7. Дръжте под ръка кърпички, за да почиствате предното стъкло, ако се изпоти.

8. Дръжте и двете си ръце на кормилото, защото може да се случи да попаднете в дупка пълна с вода и тогава здравият захват ще ви спаси да не кривнете от пътя.