Начало Общество 83 деца в областта се отглеждат в условията на приемна грижа

83 деца в областта се отглеждат в условията на приемна грижа

СПОДЕЛИ

В област Пазарджик децата, отглеждани при условията на приемна грижа, са 83. Към 30 септември 2022 година утвърдените приемни семейства в региона са 103. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане – Пазарджик по повод Деня на приемния родител.

В началото на този месец от Комисията по приемна грижа в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ е утвърдено и едно доброволно приемно семейство, подходящо за отглеждане на непридружено дете –  бежанец от Украйна.

От Агенцията припомнят, че вече шест години, в рамките на проект “Приеми ме 2015“, функционира Областен екип по приемна грижа – Пазарджик, който има изнесени работни места в общините Панагюрище, Ракитово и Велинград. За този период социалната услуга “Приемна грижа“ е успяла да се наложи като реална алтернативна грижа, близка до семейната, след закриването на домовете за медико–социални грижи на територията на областта.

Най-много приемни семейства са утвърдени в общините Пазарджик – 36, Ракитово – 27 и Велинград – 22. Пазарджик, Велинград, Панагюрище и Ракитово са общините, където се отглеждат и най-много деца при условията на приемна грижа, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане – Пазарджик.