Начало Общество Очаква се да оповестят регламент за отглеждането на домашни свине

Очаква се да оповестят регламент за отглеждането на домашни свине

СПОДЕЛИ
свине

Очаква се всеки момент да оповестят регламент за отглеждането на домашни свине

Очаква се всеки момент  да бъдат оповестени промените в нормативните документи, които ще регламентират отглеждането на домашни свине и ще извадят „на светло“ тази дейност, след като тя години наред е била в „сивата“ икономика. Това бе едно от исканията, поставени пред Министерството на земеделието и горите, от учредената след кризата с Африканската чума Национална асоциация на малките и средните земеделски производители, съобщи председателят й Димитър Петков.

Нещо повече – ако от държавното ведомство удържат на обещанията си, дадени на проведените срещи с представители на организацията, развъдната дейност в селските дворове също ще може да се узаконява, както и да се ползва за нея помощ от Фонд „Земеделие“, коментира той.

 Свиневъдните обекти ще бъдат три вида – индустриални, фамилни и тип „заден двор“. За всеки от тях ще бъдат заложени съответни мерки за биосигурност. След като се регистрират по регламентирания ред, стопанствата ще може да кандидатстват и за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони.

Очаква се още ветеринарните власти да контролират на място дейността на домашните стопанства.

Вероятно ще бъдат повишени изискванията за биосигурност и в индустриалните свинекомплекси, след като част от тях допуснаха зараза от Африканска чума.