Начало Местни избори`2019 Спокойно начало на изборния ден в община Панагюрище

Спокойно начало на изборния ден в община Панагюрище

СПОДЕЛИ
изборния ден

Изборният ден стартира спокойно в 27-те секции на територията на общината

Днес е денят на местните избори. Гласуването в 27-те секции на територията на община Панагюрище започна в 7 ч. сутринта и ще продължи до 20 ч. Ако в този час пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на СИК ще установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели ще се допускат за гласуване след 20 часа, но не по-късно от 21 часа.

В Панагюрище гласуваме с две бюлетини – за кмет и общински съветници. В селата от региона ще гласуват с три бюлетини – бюлетина за кмет на община;  бюлетина за общински съветници и  бюлетина за кмет на кметство.

Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на СИК. В долния й ъгъл има 8-цифрен номер, който се откъсва по перфорацията от член на СИК след гласуването и поставянето от СИК на втория печат на гърба на бюлетината. В бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции, местни коалиции регистрирали кандидати във Вашия изборен район за съответния вид избор и имената на независимите кандидати, ако има регистрирани такива, както и квадратче с „Не подкрепям никого“.

В бюлетината за общински съветници, в дясната страна са очертани толкова кръгчета, колкото е максималния брой на кандидатите от една кандидатска листа на партия, коалиция или местна коалиция и съдържат трицифрения номер на кандидатите от съответната кандидатска листа. Вашият глас ще е действителен, ако правилно отбележите Вашия избор.

Oбщински съветници

За общински съветници гласувате, като в квадратчето с номера на избраната от Вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V. Ако сте гласували за партия, коалиция или местна коалиция, може да дадете предпочитанието си за конкретен кандидат, като поставите знак Х или V в кръгчето с неговия трицифрен номер. Номерът и името на кандидата, за който искате да дадете предпочитанието си, ще откриете на списъка пред избирателната секция или в кабината за гласуване.

Kмет на кметство

За кмет на община или кметство гласувате, като в квадратчето с номера пред имената на избрания от вас кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V. „Не подкрепям никого“. Ако не желаете да подкрепите нито един кандидат на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет, в бюлетината за съответния вид избор може да поставите знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с надпис „Не подкрепям никого“.

До края на деня от полицията могат да предоставят удостоверение на хората, които нямат редовни лични документи.

 

Когато избирателят влезе в избирателната секция, трябва да представи документ за самоличност, за да бъде извършена проверка дали фигурира в избирателния списък.

Телефонен номер на ОИК Панагюрище за приемане на сигнали в изборния ден във връзка с нарушения на изборния процес.

Офис : + 359 87 887 4278

ПИА ще следи за вас изборния ден с новини за избирателната активност и първи резултати.