Начало Култура Панагюрище отдаде почит към делото на народните будители

Панагюрище отдаде почит към делото на народните будители

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

В Деня на народните будители – 1 ноември – Панагюрище отдаде почит към делото на просветители, книжовници, революционери, изградили и съхранили духовните ценности на националното самосъзнание на българите.

Сборни групи от училища, читалища и културни организации, носейки в сърцата си духа на българщината, в знак на почит и благоговение положиха венци и цветя на паметниците в град Панагюрище: на паметника на Георги Бенковски, на Райна Княгиня, на Панайот Волов, на Павел Бобеков; на бюст-паметника на Георги Икономов, на Крайчо Самоходов, на Орчо Войвода, на проф. Марин Дринов, на Нешо Бончев, на Георги Бенковски, на Захари Стоянов, на Павел Делирадев; на Паметника на панагюрци, загинали във войните за национално обединение на България; на паметната плоча на Васил Левски и на Стоил Финджеков; на Стената на славата в Исторически музей – Панагюрище; в село Оборище: на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война и на бюст-паметника на Димитър Коклев; в село Поибрене – на бюст-паметника на Делчо Уливеров и на Свещ. Недельо Иванов; в село Баня – на паметника на поп Груйо Бански; в село Бъта – на бюст-паметника на Ненчо Върбанов; в село Попинци – на паметника на Петър Чардаков.

Във всички детски градини в община Панагюрище се проведе урок по родолюбие. С песни, танци и слова бяха припомнени делата на знайни и незнайни книжовници, общественици и революционери, оставили трайна следа в нашата история.

Младежите от Интеракт клуб – Панагюрище проведоха акция „Събуди будителя в себе си”. Те бяха позиционирали своя шатра на площад „20 април”, от която предлагаха на минувачите топли напитки в чаши, на които бяха залепени ликове на български будители и техни мисли.

Инициативите в днешния първи ноември са част от Дни на духовността, посветени на будителството, които Община Панагюрище организира за шеста поредна година.

Дните на духовността започнаха в село Попинци, където от 29 до 31 октомври се проведоха ЕСЕННИ ДНИ НА КНИГАТА, ПОСВЕТЕНИ НА БУДИТЕЛСТВОТО. Те ще се състоят от 09:30 часа до 12:30 часа в Народно читалище „Искра-1872“.

В дните от 4 до 10 ноември Общински ученически парламент организира БАЗАР НА КНИГАТА, който ще се провежда от 10:30 часа на площад „20-ти април“.

На  5 ноември от 18:00 часа, в изложбеното фоайе на Театър Дом-паметник, ще се състои официално откриване на изложба-живопис „СПОМЕН ЗА (НЕ)ЗАБРАВЕНИТЕ“ на художника Нистор Хаинов.