Начало Местна власт Кметът на Стрелча: Държавата да спре изтичането на хора!

Кметът на Стрелча: Държавата да спре изтичането на хора!

СПОДЕЛИ
кметът на Стрелча Стойно Чачов

Държавата трябва да спре децентрализацията и изтичането на хора от България, смята кметът на Стрелча

За да се спре тази децентрализация и изтичане на хора, държавата трябва да поеме ангажимента да защити своите съграждани и те да останат да живеят и да се трудят в Република България. Това каза кметът на Община Стрелча Стойно Чачов по време на пресконференция в централата на АБВ.

Той добави, че тази намеса да инвестира и да задържи хората по места и като цяло в България трябва да бъде много голяма, осезаема и бърза.

„Ако наистина се милее за нашите граждани и демографския срив. Ако веригата се скъса на едно място, тя се къса навсякъде. Мисля, че държавата може да поеме тази тежест. В безплатните детски ясли и градини трябва да се намеси държавата. Общините трябва да формират един бюджет и трябва да обхванат много дейности. Със сигурност за тези 4 години ние успяхме да задържим хора, защото за мен това е от най-важните места не само на местно ниво. Това трябва да бъде и държавна политика. Преди няколко години един от директорите на едно от училищата в града дойде при мен с тревожната новина, че трябвало да се намерят едно или две деца, за да се запълни една паралелка. Ако това се беше случило, трябваше да се съкратят двама учители – доказани специалисти, уважавани в града. Ако не се набляга на аспекта да се задържат младите хора в градовете и селата, ние сме пред угрозата да нямаме и квалифицирани кадри, защото съкращаването на тези учители означава те да си търсят поприще на друго място“, добави още Чачов.

Източник: Агенция „Фокус“