Начало Местна власт Общини и институции в областта обсъдиха готовността за посрещане на зимата

Общини и институции в областта обсъдиха готовността за посрещане на зимата

СПОДЕЛИ

Повече са средствата за трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища на 9 от 12-те общини

На планово заседание на Областния щаб за защита при бедствия бяха обсъдени предприетите превантивни мерки от институциите, за осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите през зимния сезон на територията на област Пазарджик. Заседанието бе председателствано от главния секретар на Областна администрация Светлан Карталов. Участие взеха представители на общините и ръководители на държавни институции.

 

Географските особености, които способстват за обилни снеговалежи на територията на Пазарджишка област  са оценени от Министерството на Финансите и в Държавния бюджет за 2019 година спрямо 2018 година са завишени средствата за трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища на 9 от 12-те общини. Това са общините: Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември и Стрелча.

В общините Белово, Пещера, Ракитово и Сърница, зимното поддържане се осъществява от общински звена и предприятия към съответните общини. В общините Батак, Брацигово, Велинград, Лесичово, Пазарджик, Панагюрище, Септември и Стрелча, се провеждат процедури за избор на фирма-изпълнител за зимно поддържане и снегопочистване.

 

100 бр. машини са предвидени за зимното поддържане на републикански пътища I-ви, II-ри и III-ти клас. 22 са машините, които ще почистват АМ „Тракия“ от км 55+627 до км 106+427. Извършени са проверки на наличните количества пясък, сол и химически вещества по опорните пунктове съгласно оперативните планове за АМ „Тракия“  и републикански пътища –  I-ви, II-ри и III-ти клас на територията на област Пазарджик през сезон 2019/2020г.

Източник