Начало Общество Скандален проект за милиони оглави топ десетката на туристическите обекти

Скандален проект за милиони оглави топ десетката на туристическите обекти

СПОДЕЛИ

Съпътстваният от скандали мащабен проект – Исторически парк – Варна, оглави топ десетката „Изборът на българите“ в тазгодишната класация „Годишните награди в туризма“, инициирана от Министерство на туризма.

Надпреварата се проведе в 16 категории, от които 6 професионални, 5 художествени и 4 специално предназначени за българските общини. Голямата награда в категория „Изборът на българите“ по регламент се  определя сред всички туристически обекти, включени  в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“. Така Исторически парк – Варна се оказа с 15 446 гласа начело на топ десетката.  Назад в класацията остават Рилският манастир, Етъра, Плевенската панорама, Мадарският конник, а аут от топ 10 е Царевец.

За протокола – двата обекта, с които община Панагюрище участва в „Годишните награди в туризма“ – къщата-музей „Райна Княгиня“ и историческата местност „Оборище“, събраха съответно 463 и 412 гласа.

Проектът „Исторически парк – Варна“

Първата копка на историческия парк край Варна беше направена на 11 юли 2017 г. Атракционът е изграден  върху площ от 130 декара. В него хронологично са пресъздадени различни епохи от развитието на човешката цивилизация, оставили отпечатък по нашите земи, предлагат се тематични атракции, съчетани с възможности за хранене, отдих и провеждане на различни развлекателни мероприятия. Инициаторите на проекта „Исторически парк“ са Ивелин Михайлов и доц. Николай Нинов.Реализацията на най-големия исторически парк в Европа в землището на село Неофит Рилски трябва да стане с 50 млн. евро, писа Investor.bg. Паркът ще се изгражда поетапно и трябва окончателно да бъде завършен през 2022 година.

Скандалите

започват малко преди официалното откриване на обекта, но се задълбочават след прерязването на лентата му на 22 юни. Малко след церемонията по откриването, паркът затваря заради …довършителни дейности.

Постепенно възникват куп въпроси, свързани с действителния собственик, акционерите и начините на финансиране.

Безплатният вход прави все по-неясен модела на финансиране на „Исторически парк“, написа „Капитал“ в свой анализ по темата.

Комисията за финансов надзор (КФН) проверява „Исторически парк“ АД след като е анализирала публично оповестената информация за проекта, налична в интернет пространството, електронни медии и социални мрежи, както и в Търговския регистър.

Според становището на КФН, има вероятност лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект „Исторически парк“, а не по сметка на акционерите прехвърлители.

От КФН коментират, че прехвърлянето на наличните акции на „Исторически парк“ АД се осъществява между частноправни субекти и правоотношенията, които възникват между тях, също имат частноправен характер. В становището на Комисията се напомня, че тя няма правомощия по отношение на тях, тъй като следи единствено публичното предлагане на безналични ценни книжа.

„За установяване или отхвърляне на това предположение, с мое решение, резултатите от проверката на всички факти и обстоятелства, свързани с правоотношенията, възникващи между дружеството и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка към Прокуратурата на България.“, посочва председателят на КФН Бойко Атанасов.

Интересен факт е, че мнозина от варненци не са особено въодушевени от факта, че Историческият парк е начело на класацията. Вероятно поради всичко, написано по-горе. В социалната мрежа фейсбук се появиха гневни коментари. Ето какво написа копирайтърът от Варна Любомир Любомиров:

Историческият парк е номер едно с цели 15 446 гласа. Не знам каква е награда, със сигурност ще е плакетче, поднесено от министър Николинка на пищна церемония.
Има обаче нещо много, ама много сбъркано в цялата работа. И това е присъствието на парка в подобни класации. Изобщо няма да говорим за кича на мястото и далаверите зад идеята му. По-скоро е тъжно, че хората са избрали подобен „атракцион“ пред Рилски манастир и Плевенската панорама. Разбира се, повече от 99% съм убеден, че резултатите са лееееко манипулирани и са врегнати цял отбор „фенове“ и служители на ИП, та да се достигне заветния приз.
Хора, стига бе. Наистина ли българите ще предпочетат една полуготова строителна площадка пред места като Царевец, Национален исторически музей, Рилски манастир… Ако това е факт, значи Българията, която си мислех, че познавам отдавна е само карта на стената….“