Начало Общество Генка Шикерова отличенa с „Човек на годината“ на БХК

Генка Шикерова отличенa с „Човек на годината“ на БХК

СПОДЕЛИ
Генка Шикерова

Тази година БХК връчва наградата на трима души

Панагюрката Генка Шикерова е една от трите журналистки, наградени с приза „Човек на годината – 2019“ на Българския хелзинкски комитет. Шикерова получава наградата заради разследването си „Война на трупове“, в което разкрива, че фирма на хора, близки до министър-председателя, сключва договори за милиони левове с Българската агенция по безопасност на храните за унищожаване на животински трупове по време на кризата с африканската чума по свинете.

Другите отличени са журналистите Силвия Великова и Полина Паунова.

Журналистката в програма „Хоризонт“ на БНР Силвия Великова е сред тях заради смелостта си да разкрие политическия натиск, оказван върху Българското национално радио и програма „Хоризонт“.

Полина Паунова от „Свободна Европа“ от своя страна е отличена, защото дава гласност на разследването в уебсайта на радиото, след като то не бе излъчено по една от националните телевизии, в които доскоро работеше Шикерова.

„Тези два публични скандала, в които бяха замесени журналистките, за пореден път разкриха печалното състояние на свободата на медиите в България. Състояние, което години наред става прицел на критика на наши и международни наблюдатели“, заяви председателят на БХК Красимир Кънев.

Освен голямата награда организацията определи и две подгласни награди, както и седем специални награди.