Начало Общество Алпинистът Атанас Скатов ще се срещне с панагюрци довечера

Алпинистът Атанас Скатов ще се срещне с панагюрци довечера

СПОДЕЛИ
Атанас Скатов
  • Алпинистът Атанас Скатов, който за 140 дни изкачи 4 от осемхилядниците на планетата, ще гостува в Камерната зала

    Довечера от 17.30 часа в Камерната зала на Театъра панагюрци ще имат възможността да се срещнат с един „извънземен“ спортист – алпинистът Атанас Скатов. Българинът, който за 140 дни изкачи 4 от осемхилядниците на планетата.

    „Планината е опасна, а в нея всеки трябва да умее добре да преценява собствените си възможности. Човешкото тяло не е GSM, на дисплея на който да видим колко процента му е батерията. Това трябва да го чувстваш и преценяваш с опит. Да усещаш колко сили имаш за върха, както и ще можеш ли след това да слезеш от там“, споделя Скатов.

    Към всички, които искат да се занимават алпинизъм, той отправя простички съвети – да се вслушват във вътрешния си глас и да не бързат. Не е срамно човек дори да се откаже от някой връх. Самият той го е правил няколко пъти, защото животът според него е най-голямата ценност и не бива да бъде рискуван, въпреки че рисковете в планината са навсякъде.

    Роден на 11.03.1978 г. в Сливен. Завършва висше образование в Аграрен университет в Пловдив, магистър по Растителна защита. Защитава докторат в Берлин, Германия.

    Работил е като научен сътрудник и мениджър в частния сектор в България и Германия. От 2006 г. членува в Съюз на учените в България.

    2010 – 2012 г. – преминава трасето на Ком-​Емине три последователни години.

    От 2012 г. се занимава активно със спорт, в това число туризъм, алпинизъм, катерене, колоездене, плуване, йога, бягане, ски, танци и др.

    От януари 2012 г. преминава на веган-​меню на хранене като част от експеримент дали човек може не само добре да живее на тази диета, но и дали може да се натоварва на максимална степен физически и психически. На 23.10.2015 г.  Община Сливен удостоява Атанас Скатов със званието „Почетен гражданин на град Сливен и Община Сливен“. Спортист на месеца за България – май 2014 и май 2018