Начало Интервюта Кметът Никола Белишки за приоритетите в общината през следващата година

Кметът Никола Белишки за приоритетите в общината през следващата година

СПОДЕЛИ
кандидатира

Никола Белишки е кмет на община Панагюрище от 2011 г. Роден е на 28 декември 1966 г. в града, който управлява. Висшето си образование завършва в Технически университет, Габрово. Работил е като преподавател във възрожденския град. На парламентарните избори през 2009 г. е избран за народен представител. За приоритетите в общината през следващата година, инвеститорския интерес към региона, задържането на младите хора – разговаряхме с градоначалника на Панагюрище.

– Г-н Белишки, след броени дни изпращаме 2019 г. Каква равносметка си давате за нея?

– 2019 година приключва под знака на многото работа, целенасочени усилия за активни политики и реализирани много на брой инициативи и проекти за непрекъснато благоустрояване на общината ни и дългосрочен просперитет за хората. Благодарен съм, че усилията са оценени и споделени от повечето жители и гостите на община Панагюрище.

– Какви са приоритети ви за следващата година? Над какво ще бъдат съсредоточени усилията ви?

– Готови сме да надградим постигнатото, с ясна визия за нужните действия и с вярата и желанието да увеличаваме и партньорствата си с гражданите, бизнеса, държавните институции, на база конструктивен диалог за следване на общата кауза – Панагюрище – община, в която живеем добре, има възможности за развитие на успешен бизнес, децата и учениците се обучават в качествена образователна система, културният живот развива ценностна система, всички сме обединени в подкрепата към нуждаещите се деца и лица с увреждания, средата ни е постоянно подобряваща се, привлекателна и чиста.

– По какъв начин ще се борите за децентрализация и повече приходи за общините? Какви са стъпките, за да се стигне до реално движение по този въпрос?

– За децентрализация се говори повече от 15 години, да не кажа близо 30 – от началото на промените. В момента децентрализацията се изразява предимно в делегиране на задължения, всичко това е натоварване на общините с допълнителни функции, без те да бъдат обезпечени с финансов ресурс. Това води и до невъзможност за наемане на кадри. Ще дам един пример, който е много показателен: хубаво е, че в сферата на образованието се вдигат работните заплати. Учителският труд трябва да бъде възнаграден достойно, но в случая изпадаме в следния парадокс. В община Панагюрище трябва да има отдел „Образование“. Ръководителят обаче не може да получава повече от 1100- 1300 лв. Как тези хора да имат самочувствието да оказват методическа помощ на структурите, да контролират процесите? Друг пример: наемането на млади специалисти-инженери в строителството, юристи, хора в сферата на социалните дейности – всичко това опира до финанси.

– Какъв диалог води централната власт с местните власти? По какъв начин биха си взаимодействали?

– Добър начин за диалог е чрез Националното сдружение на общините. Трябва да има еднакви подходи и еднакви критерии за всички.

– Има ли инвеститорски интерес към региона? Очакват ли се откриване на нови предприятие и разкриване на нови работни места?

– За щастие в община Панагюрище, измерено в сравнение с област Пазарджик, заплатите са добре – близо два пъти по-високи от средната заплата за областта. Инвеститорски интерес има и не престава да има. Панагюрище е със силно развита икономика. Освен минната промишленост има силно развита оптична промишленост. Смело мога да заявя, че тук е центърът на оптичната промишленост. Нашите предприятия владеят пазари не само в страната, а и зад граница. Една от фирмите закупи сгради, в които ще развива нови производства съвместно с американска фирма. Имаме и завод за пластмаса, и за хавлиени изделия. Всички тези фирми, макар и не големи по мащаб, успяват да се наложат в този сложен икономически механизъм.

– Какви политики водите, за да задържите младите хора?

– За младите хора се прави много. Всичко свързано с развитието на образователната инфраструктура. Изпреварихме закона за дуалното обучение с две години. Две години преди да влезе в сила вече имахме първите паралелки за професионално образование. Съвместно с фирмите проведохме поредица от срещи, в които ги мотивирахме в професионалната гимназия в Панагюрище да дава своите заявки за кадри и по желани от тях специалности се обучават учениците. По този начин на младите се гарантира работа. Извършихме ремонти на всички детски градини, така че децата на младите семейства да могат спокойно да бъдат развивани и обучавани в модерна, здравословна, качествена среда. Имаме прекрасна спортна зала и условия за развитие и на професионалния, и на любителския спорт. В областта на културата имаме богат културен календар, който също дава възможност за участие или възприемане на изкуствата в различните им жанрове.

Финансово стимулираме раждаемостта с немалко инвестиции, в т.ч. и за двойки с репродуктивни проблеми. От две години финансираме и проекти предложени и реализирани от и за младите хора, за целта въведохме и общинска наредба за финансиране на младежките дейности.

– Как панагюрци ще посрещнат празниците?

– За коледните празници продължаваме една традиция, която въведохме преди осем години – „Коледна наздравица“ – организираме празник, който споделяме с жителите и гостите на общината, богат на коледни ястия, традиционни ръкоделия и всенародно веселие.

Източник: kmeta.bg