Начало Без категория Обзор на 2019 година: Най-четените статии (ВИДЕО)

Обзор на 2019 година: Най-четените статии (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

В последните часове на 2019 година подготвихме за вас ретроспекция на изминалите 12 месеца, като подбрахме най-четените и споделяни от вас статии в pia-news.com.

Януари

Новата 2019 започва с добро дело, извършено от трима младежи от село Оборище които помогнаха на възрастна жена . Делчо Михов, Радослав Карбанов и Цветан Ралчев забелязали възрастна жена на изхода на Оборище към Поибрене. Било късно, а на момчетата им направило впечатление, че жената е на възраст, сама и наметната с одеало вместо връхна дреха. Те я заговорили, оказало се, че бабата не била в състояние да даде каквато и да е информация за себе си. Младежите я качили в колата на единия от тях и я закарали в дома на кмета на селото Милко Ангелов. Не след дълго се установило коя е жената, били повикани нейни роднини, живеещи в Панагюрище, които пристигнали и се погрижили за нея.

На 22 януари Шофьор на автобус е задържан от служители на полицейското управление в Панагюрище. Автобусът превозвал работници по линията Пазарджик-Панагюрище и обратно. На улица „Георги Бенковски“ в Панагюрище автопатрул спрял за проверка возилото, управлявано от панагюрец на 37г. Последвал тест с дрегер , който дал положителна проба за употреба на наркотици. При направения личен обиск на водача у него било открито топче с бял прах, който реагирал положително на кетамин. По време на проверката и задържането в автобуса са били превозвани общо 12 пътника.

Февруари

На 5-ти февруари ОПТИКС АД  постави официално начало на поредния значим инвестиционен проект. През 2019 бе открита новата производствена площадка на бързоразвиващата се компания в групата на ОПТИКС – „Майкро Оптикс Юръп“.

Тринадесет ученици от двете панагюрски гимназии получиха за пореден път стипендии от фондация „Асарел“ по проекта „Образование за всички“. Традиционната церемония по връчване на стипендиите се състоя на 28 февруари в Хотел & СПА „Каменград“.

Март

На 28 март По нетрадиционен и много трогателен начин момчетата и момичетата от 12-ти „В“ клас в СУ„Нешо Бончев“ показаха обичта и уважението си към своя класен – Ангел Парпулов. Облечени с еднакви червени фланелки, те се подредиха в линия, а буквите на гърба на фланелките им изписваха въпроса: „Ще дойдете ли с нас на бала?“ Нетрадиционната покана бе аранжирана с цветни факли и усмихнати лица. За развълнувания класен, разбира се, беше удоволствие да вдигне специално подготвената зелена табела с голямо „да“.

На 30 март култовото панагюрско кафене „Оазис“, по-известно като „Горния Оазис“, съществуващо от зората на демокрацията, остана в историята. Заведението, което се намира срещу църквата „Свети Георги“, за последен път събра група свои верни през годините клиенти, които дойдоха за да изпият за последно по бира.  Причината – постройката архитектурно не подхожда на площад „Райна Княгиня“, а за мястото има и изготвен проект.

Април

Община Панагюрище стана  първата българска община с реализиран проект за безплатен интернет. Българският еврокомисар Мария Габриел посети Панагюрище на 18 април, като официално даде старт на изградената система за безплатен интернет WiFi4EU в града. Местата, в които услугата е активна, са ключови за града и са с културно-историческа насоченост.

Със скромната церемония навръх знаковата за всички панагюрци дата 20 април, бе открита паметната плоча на Атанас Сугарев – Учителя. Плочата е поставена преди месеци на Мемориалната стена в двора на Исторически музей – Панагюрище.

Май

На 5 май за осма поредна година в панагюрското село Бъта се състоя Национален празник на шарената сол, посветен на уникалната българска подправка, съществуваща от дълбока древност.

Отборът на Латвия стана световен шампион по фойерверки и получи купата на град Панагюрище в провелото се седмо издание на Световното първенство по фойерверки за купата на град Панагюрище, България‘ 2019.Невероятното съчетание от музика и светлина в едно истинско пиро-музикално шоу на отбора на Латвия спечели най-много точки в класирането от журито на първенството.

 

Юни

Уникална животоспасяваща операция бе извършена в Уни Хоспитал на 68-годишен пациент с онкологично заболяване. Използван е методът ERBECRYO дезобструкция на трахея. Подобна интервенция се прави само в още една болница в страната. Наред с това използваната апаратура в „Уни Хоспитал“ е единствена в България.

На 23 юни Мария Оряшкова спечели първия медал за България на Европейските игри в Минск. Деветкратната европейска и четирикратна световна шампионка в самбото стигна до титлата в категория до 80 килограма, след като на финала се справи с конкуренцията на рускинята Жанара Кусанова.

При небивал интерес премина снощи юбилейният концерт на формацията за народни танци „Средногорска жарава“. Билетите за събитието бяха разграбени буквално за ден, а вчера голямата зала на Театъра се оказа тясна, за да побере всички, желаещи да се насладят на продукцията – бяха изнесени опълнителни столове, а имаше и насядали по стълбите зрители.

Юли

На 20 юли българската футболна легенда Христо Стоичков бе на гости в Панагюрище!Поводът за визитата му бе представянето на биографичната му книга „Историята“

Август

На 15 август в присъствието на много официални лица, състезатели и публика беше поставено официалното начало на петото издание нa супер турнира по тенис на маса 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open. Кметът на Панагюрище Никола Белишки, представители на изпълнителното ръководство на компания „Асарел Медет”, председателят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов се включиха в церемонията, по време на която бяха представени участницице от 38 страни.

В незабравим празник за жителите и гостите на Оборище се превърна 17 август – деня, в който бе открит параклисът „Света Богородица“ край селото. Новата придобивка за оборищенци, както и тържеството по откриването ѝ,  станаха факт благодарение на инициативата на собствениците на фирма „FAIAR“ – семейство Дуракови.

Септември

На 5 септември на площад „20 април”, национален фолклорен ансамбъл „Българе” представи спектакъла „Духът на България” – една уникална колаборация от проектите „Това е България” и „България през вековете”, създадена специално за панагюрската публика. Специално участие в спектакъла взе актьорът Димитър Селенски.

Цветна фиеста, много настроение, музика и красота събра петият парад-дефиле на духови оркестри и мажоретни състави в Панагюрище, който се проведе на 28 септември, на площад „20 април”.

Октомври

На 28 октомври Никола Белишки за трети път спечели изборите в община Панагюрище. Той получи 68.17% гласа, за кандидата на БСП Станимир Велчев гласуваха 25.54%.

Ноември

На 19 ноември Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в Община Панагюрище.Съдът връща решенията за този избор на Общинска избирателна комисия Панагюрище за обявяване на действителните резултати.Делото е образувано по жалба на ДПС, в която са изложени твърдения за извършени нарушения от страна на СИК в изборния ден, довели до опорочаване на изборния процес

На 30 ноември панагюрски полицаи откриха наркооранжерия маскирана като дърводелски цех. Разкриването е станало след пожар в производственото хале, където се е помещавала наркооранжерията. В две оформени лехи с размери 8 на 6 метра били открити общо 264 саксии с растения в начален етап на развитие и с височина на стеблата между 20 и 40 см.

С актив от 27 точки и голова разлика 78-1 отборът на юношите старша възраст на ФК Оборище оглави временното класиране в Областната група.

Декември

Националният отбор по художествена гимнастика и медалистките  от тазгодишното световно първенство в Баку представиха на 10 декември спектакъла си „Светът на златните момичета“ пред Панагюрската публика в Зала Арена Асарел, Панагюрище. На една сцена заедно със златните момичета излязоха и едни от най-популярните млади български изпълнители – Дивна, Искрата и Дара Екимова.Всички места в спортната зала Арена Асарел бяха продадени дни преди деня на спектакъла

Проведе се международният детски турнир по футбол за Купата на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

 

През 2019 година ни напуснаха и личности, които оставиха завинаги следа в сърцата ни и в историята на Панагюрище.  Взехме си последно сбогом с ветеранът на библиотечното дело в Панагюрище Тинка Юрукова,  дългогодишният директор на ОУ „Проф. Марин Дринов“ Димитър Петров. Напуснаха ни директорът на Бюрото по труда Цветанка Богоева, председателят на ТД „Бунай“ Спас Кърпаров, д-р Ненка Кривчева. Рано си тръгна и  Димитър Димитров – Бомбата– дясната ръкана автомобилния ас Илия Царски.

 

На прага сме на Новата година. Нека я порещнем с отворени сърца и си пожелаем да бъдем по-добри.

Екипът на ПИА ви пожелава радост, здраве и късмет, топлина в семействата, много сбъднати мечти и любов в сърцата!