Начало Култура Два празника в един ден ще има на 9 май в Бъта

Два празника в един ден ще има на 9 май в Бъта

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Празник на шарената сол празникът на село Бъта ще е проведат на 9 май

Деветото издание на националния празник на шарената сол в село Бъта ще е проведе на 9 май. По традиция празникът ще бъде на площада в селото, а организатор е местното Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927”.

 

Ще има кулинарен конкурс в три категории – най-вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие и най-красиво подредена маса с приготвени ястия, като изложителите са призовани да използват само автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени, медни за готовите ястия. Те ще бъдат оценявани от професионално жури и ще бъдат връчени предметни награди.

Като чат от програмата ще има и концерт на фолклорни състави.

Отново на 9 май, но след 16 часа пък започва празникът на село Бъта – „Гергьовден”.

Овен традиционните дейности, организаторите на събитието сапредвидили за гостите възможност за разходка до Панагюрище – посещение на Исторически паметници, свързани Априлската епопея – Исторически музей – Панагюрище, Мемориалния комплекс ”Априлци”, зала – трезор на Панагюрското златно съкровище, къщата – музей на Райна Княгиня, Дудекова къща, Лекова къща, Тутева къща и местността „Оборище”, където се е провело Великото народно събрание – 1876 година.

Заявки за участие се приемат до 17 април 2020 година чрез читалището в Бъта.