Начало Бизнес Превозвачи и правителство се споразумяха

Превозвачи и правителство се споразумяха

СПОДЕЛИ

Тримесечно примирие между държава и превозвачи за тол системата

Успешно ли е направена първата крачка по въвеждането на тол системата ще се разбере три месеца след старта ѝ на 1 март, стана ясно от интервю с представители на АПИ и транспортния бранш пред БНР днес.

В петък правителството отстъпи от наложените от регионалното министерство условия и намали с 50% таксите, наложени на собствениците на тежкотоварните автомобили над 3,5 тона, а обхвата на тол системата – с 40%, до 3100 км автомагистрали първи клас. Така се очаква през 2020 г. да се съберат не милиард, колкото е необходим за поддържането на пътищата у нас, а 450 млн. лева. АПИ изчислява, че на месец ще постъпват между 40 и 60 млн. лева от тежкия трафик.

„450 млн. са някаква част – около 50% от необходимото за издръжка на пътната инфраструктура, но в контекста на необходимостта от плавен преход, в контекста на това, че тази реформа действително трябва да бъде ефективна, на стъпки и да не е шокова – смятам, че тези резултати, ако бъдат постигнати след първите 3 месеца, ние ще се поздравим с една успешна първа крачка в тази реформа“, заяви проф. Олег Асенов – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ пред БНР.

„За нас е важен диалогът. Водим от пролетта този разговор, като основната ни цел е да постигнем балансиран модел на тол системата. Превозвачите са наши партньори и те поеха ангажимент да направят всичко необходимо от 1 март успешно да стартираме системата. Смятам, че този диалог и поетите ангажименти ни дават основание да вярваме в успеха на тази реформа. Да, наистина приехме предложението таксите да бъдат намалени, ще бъде редуциран обхватът на тол системата до 3100 км автомагистрали първи клас и ще направим анализ след тримесечна експлоатация на резултатите от въвеждането и да режим заедно с превозвачите случила ли се е реформата, или не“, каза още той.

До отстъпките се стигна, след като превозвачите заплашиха с транспортна блокада на 13 януари, защото не е било прието нито едно тяхно предложение от регионалното министерство по отношение на таксите и обхвата на тол системата. Вместо след диалог, МРРБ еднолично решило какви да са цените.

„Не би трябвало по такъв начин да се водят разговорите за една система, която е напълно нова и която ще работи напред в годините. Това е нещо радикално, нещо ново и ние винаги сме настоявали за плавен преход, който да гарантира, че няма да има шок на транспортния пазар“, заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Според Арабаджиев предложените от тях цени са реалистични. Той отбеляза, че България е и транзитна държава. Освен това е категоричен, че е трябвало да се „даде глътка въздух за българските превозвачи на вътрешния пазар“. Превозвачите смятат, че държавата умишлено е занижила данните, с които е правила изчисленията за тол системата, а реалистичните данни са за по-голям километраж на превозвачите, откъдето ще бъде компенсирана и разликата между по-високите и по-ниските цени на тези такси.

Арабаджиев е категоричен, че превозвачите ще изпълнят своите ангажименти: „Искаме тол системата да заработи от 1 март, но с цени, които са адекватни за българския пазар и транспорт и да са адекватни към състоянието на пътната мрежа“.

До 1 март (до въвеждането на тол системата) тежкият трафик се таксува с електронна винетка по старата тарифа, каза Олег Асенов. По думите му за 2019 г. АПИ е събрала 392 млн. лв. от лекия и тежък трафик. Той отбеляза, че целта на реформата е да се създаде справедлив модел на пътно таксуване.

В разчетите на АПИ е заложено средно 15% от приходите от тол системата да отиват за обслужване на системата.