Начало Култура Отбелязахме 181 години от рождението на Нешо Бончев

Отбелязахме 181 години от рождението на Нешо Бончев

СПОДЕЛИ

181 години от рождението на първия български литературен критик, просветител, философ, филолог, полиглот, фолклорист, журналист и педагог Нешо Бончев бяха отбелязани днес, 14 януари.

На честването под наслов „Нешо Бончев – нашият патрон” в градския парк на Панагюрище, пред бюст-паметника на просветителя, пристигнаха ученици и техните преподаватели от СУ „Нешо Бончев“.

За живота и делото на Нешо Бончев разказа ученичката Стела Дилова, а Евгения Ангелова прочете есе на тема „Нешо Бончев-нашият патрон”, част от което гласи:

„Орисан с бурен дух, чиста душа, покоряващ ум и златно перо, Нешо Бончев е посланик на светлината в съзнанията както на ученици, така и на учители.

Запознати с делото на своя патрон, учениците с гордост носят името Бончевци и с усмивка продължават неговата борба срещу посредствеността, пазят неговото духовно завещание и прославят името му, защото „той нам остави свят завет, / с просвета да вървим напред!”

В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя. По традиция цветя бяха положени и на бюст-паметника на съратника на Нешо Бончев – проф. Марин Дринов.