Начало Здраве Тържествено бе открит Център по китайска традиционна медицина

Тържествено бе открит Център по китайска традиционна медицина

СПОДЕЛИ

Центърът е първият по рода си у нас, създаден с подкрепата на Китай

С тържествен водосвет бе открит Център по китайска традиционна медицина, отслужен от архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов, на 21 октомври в Хотел Каменград & СПА в Панагюрище.
Създаването на Центъра е в резултат на сътрудничеството между най-големия университет по китайска традиционна медицина Дзянси и „Уни Хоспитал“. На церемонията присъства шестчленна делегация от университета в Китай, г-н Гуан Син, съветник по културните въпроси в посолството на Китайската народна република.
„Правим всичко за по-доброто здраве на пациентите. Твърдо сме убедени, че с хилядолетния опит на китайската традиционна медицина и знанията на колегите от Университета в Дзянси и със съвременните методи на медицината, основана на доказателства, ще успеем да подобрим качеството на живот на пациентите. Този център е първият в България, който се осъществява с подкрепата на Китайската народна република.“ Това изтъкна на церемонията д-р Явор Дренски, управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“.
Проф. Джу Вейфън, президент на Университета в Дзянси подчерта: „Сътрудничеството ни е много важно, защото започва в годината, в която отбелязваме 75 години от създаването на КНР и 75 години от установяването на дипломатически отношения с България. Ние сме впечатлени от високото ниво на „Уни Хоспитал“ и освен китайската традиционна медицина, ще се развиваме заедно и в областта на научно-техническите достижения, технологиите – чака ни усърдна и сериозна работа.“
Областният управител на област Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова акцентира, че „Ние се гордеем с нашата болница и вярваме, че партньорството с Китай ще се развива успешно.“
Кметът на община Панагюрище г-н Желязко Гагов подчерта своята благодарност на екипа на д-р Дренски, „който 2 години работи неуморно и така хилядолетната култура на Панагюрище да се срещне с друга многовековна традиция – китайската медицина.“
Символично лентата за откриването Центъра прерязаха г-н Гагов, проф. Джу, инж. Николай Пелтеков, изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ и д-р Дренски.
Сред гостите бяха представители на местната власт, на бизнеса и неправителствени организации, специалисти от болницата, пациенти.
В центъра под ръководството на д-р Сяо Мънхуей вече работят медицински специалисти от МБАЛ „Уни Хоспитал“, които прилагат методите на китайската традиционна медицина. Д-р Мънхуей е специалист по акупунктура, термочувствителна мокси терапия, плаваща игла основно в областта на скелетно-мускулната система (остра/хронична болка). Част от неговата експертиза включва и методи от китайската традиционна медицина при различни остри и хронични спортни травми, затлъстяване, главоболие, безсъние, парализа на лицето, дисменорея, синдром на раздразнените черва, хемиплегия, последствия от апоплексия, херпес зостер и други заболявания.
Идейният създател и партньор на проекта за създаването на Център по китайска традиционна медицина е г-н Красимир Симеонов, китаист и инвеститор.