Начало Общество До края на годината се планира да започнат строителните дейности по изграждане...

До края на годината се планира да започнат строителните дейности по изграждане на язовир Луда Яна

19
5
СПОДЕЛИ

ludaYanaКметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът „Стопански дейности“ Георги Павлов, представители на Световната банка за развитие, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България – звено ПИЗА, супервайзърът, консултант техническа помощ и проектант, управител на „ВиК – П“, Панагюрище, бяха днес на оглед на мястото, където до края на година се планира да започне строителството на язовир Луда Яна. В началото на срещата проектантът Димитрис Калудукт направи кратко въведение, в което припомни свършеното в последните три години по проекта. По думите му приблизително 60% от работите са завършени – определена е височината на язовира, вида на водовземната кула,тунел, по който ще се отклонява водата и инжекционната галерия. Извършено е ново проучване на обекта – резервоар и цяла зона на язовира, по отношение на геологията. Подготвен е хидрологичен анализ. Извършена е оценка на въздействие върху околната среда. На проведената среща бяха зададени въпроси, касаещи отчуждаването имоти и обезщетението на собствениците – дали те са удоволетворени или са обжалвали. Също дали са подсигурени на подходящо място пасища за собствениците на животни, които до сега са ползвали общински земи за тази цел в близост до язовира и др. Анна Чезери, която е ръководител проект в Световната банка за развитие поиска информация от кмета Белишки за това, от къде се водоснабдява на този етап община Панагюрище и какви са обществените нагласи към изграждането на язовир Луда Яна. В отговор г-н Никола Белишки каза, че всички жители на общината очакват от години изграждането на язовира, защото по този начин ще бъде решен един от основните проблеми с водоснабдяването в района. Питейната вода за общината е от река Марица, водопроводът е 42 километров, с пет помпени станции и е на повече от 30 години. Кметът обяви също, че през изминалите четири години не е прекъсвал диалогът и съвместните действия между ръководството на общината и държавната законодателна и изпълнителна власт в посока по-скорошно стартиране на изграждането на язовира. По думите на представителите на Световната банка за развитие от стартиране изграждането на обекта той трябва за завърши след три години.

5 КОМЕНТАРА

    • До година, ще празнуваме 20 години, от както това съобщение за пръв път беше публикувано от месна медия! Важното е, че продължиха традицията да го публикуват на всяко тримесечие! Чест прави на всички кметове(бивши и настоящи), че в своите агитации и предизборни обещания винаги посочваха, като приоритет изграждането на язовира и ще е така още дълго време!

      „Политиците се интересуват от хората. Не че това винаги е добродетел – бълхите също се интересуват от кучетата.“




      0



      0
  1. Съвсем тактично не е записано до края на коя година.
    Като се има предвид, колко от заложените срокове са спазени до сега от цитираните служители, надали са имали предвид настоящата година.




    0



    0