Начало Бизнес Инвестирайки в Пасивна къща, клиентът води с 1:0 в „битката” с енергийните...

Инвестирайки в Пасивна къща, клиентът води с 1:0 в „битката” с енергийните монополи

СПОДЕЛИ

Всеки, който пожелае, може да разгледа първата Пасивна къща със сертификат „Passivhaus Standart Plus“ в село Марково в Деня на отворените врати

ph4ОБЕРОН Концептбау е първата в България и на Балканите фирма, успешно защитила проект  „Пасивна къща ОБЕРОН“ пред Hr. Jan Vahala – Passiv Haus Institut Darmstadt и получила  сертификат  „Passivhaus Standart Plus“ . Компанията има реализирани обекти в България и Германия.

nsСтараем се повече от 10 годиниОБЕРОНда е синоним на високо качество в строителството, на обектите ни в България и Германия. Черпейки знания и опит от дългогодишната си практика в Германия, ние сме усвоили модерни и високо технологични методи в работата, отговарящи на съвременните изисквания за първокласно строителство.“ – разказва инж. Атанас Ставрев (докторант в Института за компютърно инженерство и науки в Аахен, Германия), , който е един OLYMPUS DIGITAL CAMERAот мениджърите на фирма „Оберон Концептбау“-Пловдив.

„Проектът ни в село Марково се забави с две години. Но ето че вече е факт.“ – коментира Ставрев. Според него няма разлика между пасивното и стандартното строителство, конструктивните правила са същите.

Как се строи пасивна къща?

Според инженерите от Пловдив „самите ние не можем да я измислим, затова следваме правилата на Passivhaus Institut и проф. Файс. Те са патентовани, валидни са в целия свят. Така, че проектът бе изготвен от нас-български проектанти, с немски инженер-ръководител. Фирма в Бруклин, САЩ ги провери, успешно преминахме и теста на елитния немски Passivhaus Institut Darmstdt.“ Строителството й е финализирано , а немския сертификат е важен за двамата инженери, Атанас и Николай Ставреви от „Oberon Кonceptbau”, които координираха процеса от офисите си в Мюнхен и в Пловдив.

За първи път в България имаме пасивна къща, която получава подобен сертификат, преминахме всички тестове, извървяхме целия път в този специфичен процес – от проекта и строежа, до контрола и блудоер теста, споделят мениджърите.

Голямата идея на тази къща е, че тя харчи малко. В момента температурата в къщата е 21 градуса и тази цифра ще се запази целогодишно, твърди инж. Н. Ставрев. Този комфорт и много други предимства са й осигурили сертифицирането във второто, по-високо ниво на патента – „пасивна къща стандарт+”.

Инвестирайки в Пасивна къща, клиентът води с 1:0 в „битката” с енергийните монополи.

Стандартът ,,Passiv Haus” е изцяло немски модел. „Той ще ни направи независими от монополите и в същото време достойни европейци, загрижени за количеството на въглеродния двуокис в атмосферата”, твърдят инженерите от „Oberon Кonceptbau”.

Пасивната къща е една добра алтернатива за българина, особено при скока в цените на електроенергията. Възвръщаемостта на инвестицията идва от драстично намалените сметки за ток след това.

 

 

Днес се говори за умни, интелигентни, 3 литрови, многофункционални или нулеви къщи, но реално пасивните къщи по нашите ширини се броят на пръсти. В случая те са точно две според стандарта на Passivhaus Institut. Този институт държи свой сертификат и правила, които се спазват, те поддържат списъци със своите сертифицирани проектанти, които обучават и номенклатура от материали които ползват в изпълнение на строителството. Когато изпълниш сертифицирана къща по техния стандарт, ти можеш да се появиш на картата им. /виж : www.passivprojekte.de/ Реално в България са посочени два обекта –единият е в Габрово,обществена сграда – детска градина на арх. Здравко Генчев от софийската „Ен ефект”, сертифициран с ниво Clasik,  другият е нашият с ниво Standart Plus, разказва Ставрев.

Първата пасивна къща в село Марково до Пловдив е готова . По този повод инженерите от фирма „Oberon Кonceptbau” организират Дни на отворените врати по евромодел, така както се прави в страни като Германия, Австрия. „Искаме да покажем на заинтересовани и любопитни, че пасивната къща не е нещо сложно, технологично компилцирано или супер скъпо. Ще го демонстрираме на място – на 19.12.2015. На практика всеки е поканен. Нека хората, които искат да разберат как се строи пасивна къща да дойдат. Готови сме да отговорим на всеки въпрос, да демонстрираме новостите, да разкажем за технологията”, каза инж. Атанас Ставрев.

 

 

Всеки, който желае да присъства на Дните на отворените врати може да направи своята заявка на тел: 0885 339 320.

 

3 КОМЕНТАРА

    • Да имаме и визуализации с покрив , но …може би е по-добре да се види мострения модел и след това да се коментират другите Ви въпроси ….две нива по 107 м2 ….




      1



      0