Начало Общество В ОУ „Проф. Марин Дринов“ се проведоха Дни на четенето

В ОУ „Проф. Марин Дринов“ се проведоха Дни на четенето

СПОДЕЛИ

Неделка РАЛЧЕВА

cheteneВ рамките на Националната седмица на четенето, обявена от МОН, в ОУ „Проф. Марин Дринов“ се проведоха Дни на четенето. Събитията протекоха едновременно в две линии. Едната – по класове в начален и прогимназиален етап, където класни ръководители и учители по български език и литература проведоха състезания по четене и направиха проучване сред учениците на тема „Чета, защото…..“. Другата – по инициатива на училищния библиотекар. В партньорство с учителите на ІІа клас Величка Палашева и ІІв клас Кръстана Атмаджова се осъществи емоционална среща на поколенията под мотото „Баби и внучета четат заедно“. Гости на учениците бяха жени от дружество „Райна Княгина“ град Панагюрище. Възрастни и деца емоционално четоха летуратурни произведения на тема Рождество Христово –приказките „Коледното дръвче“ и „Бъдни вечер“, стихотворенията „Коледари“ и „Коледа“ на Дора Габе, български народни песни от сборника „Народни песни от панагюрско“ от Дочка Кацарева. Всички имаха възможност да видят и откъс от училищен филм, възпроизвеждащ празничната обредност на Бъдни вечер и Коледа, с участието на бивши ученици от училището. Четенето завърши с музикален поздрав от учениците и поднасяне на ръчно изработени цветя на скъпите гости.
С подкрепата на учителите Цветанка Воденичарова и Павлинка Обретенова, класни ръководители съответно на ІVб и ІVв клас, ученици от класовете им гостуваха в три поредни дни на децата от ЦДГ „Пролет“, ЦДГ „Брезичка“ и ОДЗ „Райна Княгиня“. Срещите бяха с надслов „Подаряваме ви приказка“. Силно развълнувани, учениците четоха на малчуганите любими приказки от „приказната кутия“ – подбрани книжки от фонда на училищната библиотека.
Вълнуващо и много интересно беше съвместното четене на учениците от ІVа клас от ОУ „Проф. Марин Дринов“ с класен ръководител Цветана Немигенчева и учениците от ІVа клас от ОУ „Любен Каравелов“ град Попово, с класен ръководител Диляна Димова. То се осъществи благодарение на ICT технологиите. Учениците имаха възможност да влязат в аудио-визуален контакт със съучениците си, да „премерят сили“ в четенето на познати и непознати текстове – български народни приказки, басни от Лафонтен, приказки от Братя Грим, откъси от романа „Хари Потър“. Учениците, учителите и училищните библиотекари от двете училища си обещаха срещи на живо и следващи съвместни прояви.