Начало Общество Дриновци ще бъдат наградени по време на отбелязването на Деня за безопасен...

Дриновци ще бъдат наградени по време на отбелязването на Деня за безопасен интернет „От теб з@виси“ в София

СПОДЕЛИ

Децата влизат в интернет с 3 години по-рано и родителите по-рано ги оставят без надзор

prof-marin-drinov

Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години – от 9 на 6 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст. Какви рискове крие това показва национално представителното изследване „Децата на България онлайн“, проведено в края на 2016 г. от МаркетЛинкс по поръчка на Националния център за безопасен интернет.

Най-важните резултати от изследването в сравнение с предишно проучване от 2010 г. ще бъдат представени по време на отбелязването на международния Ден за безопасен интернет, който ще бъде отбелязан на 7 февруари в над 150 държави на всички континенти.

Отбелязването му в България заедно с над 70 млади хора, учители, родители и експерти ще бъде в Детския научен център „Музейко“ в София.

По време на събитието ще се състои и тържествена церемония за награждаване на групи ученици от Стара Загора, Божурище и ОУ „Проф. Марин Дринов“ от Панагюрище, които се представиха най-добре в провеждането на образователна дейност сред връстници в рамките на национално състезание между обучението от Центъра за безопасен интернет киберскаути.

Отбелязването на Деня за безопасен интернет ще протече при следния сценарий:

Сценарий за Деня за безопасен интернет „От теб з@виси“

7 февруари 2017 г.

Място:Детски научен център „Музейко“, ул. „Проф. Боян Каменов“ № 3, в близост до Метростанция „Г. М. Димитров“.

Времетраене: 10:00-13:00, след което лек обяд

9:30-10:00 – Регистрация

10:00-10:10 – Официално откриване – Офелия Кънева, председател на ДАЗД и зам.-председател на Обществения съвет за безопасен интернет

10:10-10:20 –Видео-обръщение от проф. Соня Ливингстън от LondonSchoolofEconomics, ръководител на изследователската мрежа “GlobalKidsOnline”

10:20-10:40 – Представяне на основни изводи от националното изследване „Рискове и възможности за децата на 9-17 години в интернет“ – експерт от Фондация ПИК

10:40-10:50 – Представяне на кампанията „Да намерим Емо“ (или „кой е Емо“) на Теленор – представител на Теленор

10:50-11:10 – Награждаване на киберскаути – представители на ГДБОП, Теленор България и БАИТ

11:10-11:30 – Кафе-пауза

11:30-13:00 – Обща дискусия и изработване на препоръки