Начало Общество По данни на НСИ висшистите получават двойно повече

По данни на НСИ висшистите получават двойно повече

СПОДЕЛИ

Висшистите печелят с 3 лв. на час повече от служителите със средно образование. За 60 минути труд завършилите университет изкарват 5,96 лв., а тези с диплома за средно – 2,99 лв. Това сочат последните данни на Националния статистически институт. Данните недвусмислено показват, че нивото на заплащане е в пряка зависимост от квалификацията и уменията, заяви председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев.
От БСК се разработва система за оценка на компетентностите, която цели да се създадат единни критерии за всяка професия. Нужните умения са съставени от реални работодатели. Системата ще се внедри в 11 университета, които ще коригират учебните си планове и програми така, че да ги адаптират към актуалните изисквания на пазара на труда.
„Така студентите ще имат реална представа какви умения трябва да притежават, за да си намерят работа“, обясни пред „Монитор” шефът на Националния център за оценка на компетенциите към камарата Томчо Томов.
По данни на БСК 65% от началниците търсят кадри с висше образование, но само 20% от завършилите ВУЗ работят по специалността си. Причината е, че повечето българи учат за професии, от които бизнесът няма нужда.
Така например 64% от фирмите търсят хора с определена специалност, но само 27% от студентите учат за тази длъжност. Почти половината от бъдещите висшисти следват икономически специалности, а компаниите, които предлагат позиции в тази сфера, са 2 пъти по-малко./Монитор