Начало Здраве Пластичен хирург с опит в трансплантацията на лице извършва прегледи в „Уни...

Пластичен хирург с опит в трансплантацията на лице извършва прегледи в „Уни Хоспитал”-Панагюрище

628
0
СПОДЕЛИ

На 23 февруари д-р Христо Шипков ще изнесе лекция пред хирурзи от болницата, в която ще представи както класически, така и нови методи, използвани в пластичната хирургия на Запад

Една от повратните точки в историята на хирургията е първата трансплантация на лице, която е направена във Франция през 2005 г. От тогава тези трансплантации продължават и стават все по-успешни. С опит в сложната интервенция е и пластичният хирург д-р Христо Шипков. Той е бил в екип, извършил операцията за взимане на лице, която протича в Лион, Франция. Присадката е получил пациент в Париж.

„Това е нещо, което ще помня през целия си живот! Наистина е впечатляващо!“, твърди д-р Шипков, специалист по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, с диплома от България и от Франция.

От вчера, 19 февруари, специалистът извършва консултативни прегледи в отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия на „Уни Хоспитал“. Прегледите започват от 10:00 часа след предварително записване и ще продължат до 23 февруари включително. През първия ден записаните са били изцяло за реконструктивна хирургия. Пациенти, преминали през консултация и показани за оперативно лечение, ще бъдат включени в оперативната програма на д-р Шипков през месец март, когато хирургът ще оперира тук.

Д-р Шипков пристигна от Франция по покана на екипа специалисти, които работят в отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия на „Уни Хоспитал“ – д-р Хатър и д-р Войнов, с които се познава от дълго време. От тях чува много добри отзиви за болницата и така решава, че това посещение е една добра възможност за всички.

Този петък, 23 февруари, д-р Шипков ще изнесе лекция пред хирурзи от „Уни Хоспитал“. Специалистът ще представи дейността на пластичната хирургия и неговия личен опит – това, с което се занимава и работи, и би било да бъде в помощ на болницата. Д-р Шипков ще разкаже за най- новите, както и за класическите методи, които се прилагат ежедневно в хирургията на Запад, а при нас са по-голяма рядкост. „Ще запозная моите колеги хирурзи с потенциала на това, което бихме могли да направим заедно като дейност, тъй като голяма част от пациентите първично отиват при други хирурзи, след което се обръщат към нас за реконструкция. Така се получава интересно, защото се формира един мултидисциплинарен екип, изцяло в полза на пациентите“, споделя хирургът.

Д-р Шипков заминава за Лион, където специализира повече в общата пластична хирургия – онкологичните заболявания на кожата, естетичната хирургия на тялото, липосукции, увеличаване на бюста и цялата реконструктивна хирургия на тялото – гръден кош, корем и крайници. Работи там 3 години, след което за кратко се прибира в България със семейството си.

През 2010 г. се връща отново в Лион и от тогава до момента работи като хирург във втората по големина университетска клиника във Франция към университетската болница в град Лион (Hôpital de la Croix-Rousse).

В болницата работи с екип от 2-ма професори, единият от които е проф. Брай – шеф на клиниката, 3-ма лекари със специалност, 3-ма асистенти, които са на двугодишен обучителен режим и 4-ма специализанти.

Междувременно д-р Шипков е работил и 3 години в Сент Етиен. Там е разработвал хирургия на главата и на шията, лицево-челюстна хирургия, естетична хирургия на главата и на шията, ринопластики и цялата патология, която е свързана с лицево-челюстната хирургия (от травматология, фрактури на челюсти, ракови заболявания на устата).