Начало Бизнес Продукт на Оптикоелектрон на въоръжение в родната жандармерия

Продукт на Оптикоелектрон на въоръжение в родната жандармерия

СПОДЕЛИ

Оптикоелектрон има дълъг списък с клиенти от цял свят. Почти на всички континенти дружеството е продавало и продава в момента своите продукти – от дневни прицели до сложни системи за наблюдение и охрана на големи площи. 

Традицията в Оптикоелектрон е да се обръща особено внимание върху качеството на конкретен оптичен прицел. Такъв е случаят и с един продукт, произвеждан вече десетилетие от панагюрското дружество – дневен колиматорен мерник МК-30.

В репортаж на bTV на 12-ти януари тази година бе показана тренировка на българските жандармеристи и специалните подразделения при борба с терористи, или реална заплаха за обществения ред.

Оказва се, че МК-30 е на въоръжение сред българската жандармерия. За да научим повече за този продукт се обърнахме към Търговски директор инж. Боян Гарчев.

„МК-30 е един от старите продукти в дружеството. През последните години вече разработваме негови подобрени версии, като най-новият ни продукт RDS 22. МК-30 е продукт на няколко десетилетия. Сами може да си направите извода за това, колко качествен е той и съответно издръжлив в процес на работа с него. Продали сме хиляди бройки в България и чужбина, и до този момент не сме имали върнати за ремонт или за бракуване. Издръжливостта му е уникална – работи в голям температурен диапазон от -40 до +50 градуса и тежи приблизително 350 грама“ коментира Боян Гарчев и допълва „Този прицел е предназначен за градски условия – там където войника или полицая трябва да реагира изключително бързо и да взима едновременно няколко решение за кратко време. Може да бъде използван върху всякакво оръжие – от руско, до което и да е западно“ завършва Гарчев. 

Колиматорния прицел разполага с НАТО номер, което дава право на панагюрското дружество да го произвежда и продава в страни въоръжени както с руски автоматични оръжия, така и със западни. 

Сред запознати в областта и ловци, този тип мерници се нарича „бързомер“. Т.е. оптичното увеличение не е голямо, но липсата му се компенсира с червена точка в средата на обектива, което позволява на използващия го да фиксира бързо конкретна цел, без да е нужно да увеличава или намалява видимостта. 

През последната година Оптикоелектрон пусна на международния пазар неговият обновен еквивалент RDS 22, който е с по-добри показатели, но все така ефективен и издръжлив, като предшественика си.